Çin ülkedeki fabrikaların yüzde 40'ını hava kirliliği sebebiyle kapattı

Çin, hava kirliliğini azaltmak için yaptırımlara başladı.

Dış Haberler

Çin Komünist Partisi'nin, hava kirliliğini azaltmak için aldığı kararların ardından ülkede kapsamlı yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Konulan hedefe göre havadaki zararlı partiküllerin (PM2.5) yoğunluğunun 2035 yılında metreküpte 35 mikrograma düşürülmesi planlanıyor. Bu rakamın şu anda metreküp başına 47 mikrogram olduğu kaydediliyor.

Uygulanan denetimler çerçevesinde ülkedeki fabrikaların yüzde 40'ı kadarı güvenlik denetçileri tarafından geçici olarak kapatılırken, 80 binden fazla fabrikanın yöneticilerine de soruşturma başlatıldığı aktarılıyor.

Çin Çevre Koruma Bakanı Li Ganjie, "konan hedefe ulaşmak çok zor olacak ve bunu başarmak için daha fazla çaba harcamalıyız" diyor.

Çin yönetimi 2013 yılında aldığı kararla hava kirliliğini azaltmak için 10 maddelik eylem planını uygulamaya geçirmişti. Konan hedeflere ulaşmak için fabrikalara ve enerji tesislerine katı denetimler uygulanmaya başlanmıştı.

NPR'ye konuşan tedarik zinciri danışmanı Gary Huang, "deneticilerin fabrikalara sürpriz denetimler yapmaya gittiklerini görüyoruz. Günlük cezalar uyguluyorlar ve bazen çok ciddi durumlarda insanlar hapse atılıyor" diyerek yaşananları aktarıyor.

Kapatılan fabrikaların tamamına yakınının denetlenmesi daha güç olan küçük ölçekli fabrikalar olduğu biliniyor.