Çin: Pakistan’la ilişkilerimizin bozulmasına izin vermeyeceğiz

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Pakistan'la ilişkilerinin bozulması amacıyla düzenlenecek herhangi bir komplonun başarıya ulaşamayacağını söyledi. Çinli bakan BM Genel Kurulu'nda Pakistan Dışişleri Bakanı Kureşi ile görüştü.

Dış Haberler

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Vang Yi, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi ile BM Genel Kurulu’nun yapıldığı New York'ta bir araya geldi. Çinli bakan iki ülke arasındaki ekonomik koridoru geliştirmek için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirterek, “Çin-Pakistan ilişkilerini bozacak ya da bu ilişkiye müdahale edecek hiçbir komplo başarıya ulaşamayacak” dedi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Kureşi de, sözkonusu ekonomik koridorun son derece önemli olduğunu ve ülkedeki istihdama, kalkınmaya büyük etkisi olduğunu söyledi.

Ekonomik krizle karşı karşıya olan Pakistan’ın IMF’ye başvurmamak için mali destek arayışını sürdürdüğü biliniyor. ABD ile Çin’in rekabet sahası haline gelen ülkeye enerji istasyonları ve yeni otoyolların inşası için Çin’in "Bir Kuşak Bir Yol Projesi" kapsamında 57 milyar dolarlık yatırım taahhüdü bulunuyor.

ABD Eylül başında “terörle mücadele fonu” kapsamında Pakistan’a yaptığı 300 milyon dolarlık mali yardımı kestiğini duyurmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Temmuz ayında yaptığı açıklamada Pakistan’ın IMF’den kredi alması durumunda bu kredinin Çin’e borçlarını ödemek için kullanılmaması gerektiğini söylemişti.