Çin Pakistan'a 46 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor

Çin, Pakistan'a 46 milyar dolarlık yatırıma hazırlandığını açıkladı. Bu rakamın ABD'nin Pakistan'a yaptığı harcamanın çok üzerinde olduğu belirtiliyor.

Dış Haberler

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping'in Pakistan'a gitmesi öncesinde, Çin'in Pakistan'a 46 milyar dolarlık yatırım yapacağı açıklandı. Detayları Cinping tarafından açıklanan projelerin altyapı ve enerji üzerine olduğu ve iki ülke arasında bir "ekonomik koridor" açılacağı söyleniyor. 46 milyar dolarlık rakamın ABD'nin Pakistan'a harcadığı paranın çok üzerinde olduğu da belirtiliyor.

Pakistan'ın savunma komitesinden Müşahid Hüseyin Sayid, bu yatırımın bölgede ekonomik gücün Batı'dan Çin'e kaydığını gösterdiğini söylerken, Pakistan'ın başarısının çok önemli olduğunu, bu projelerin başarılı olması gerektiğini ve başarılı olacağını vurguluyor.

Baluşistan'dan geçecek koridorun güvenliği için Pakistan'ın Çin'e söz verdiği belirtilirken, bölgede suç çetelerinin ve İslamcıların bulunduğunu, ordunun bunlara müdahale edeceği aktarılıyor. Görüşmelerde Şincan'daki cihatçılarla Pakistan ve Afganistan'daki cihatçılar arasındaki bağların da konuşulacağı belirtiliyor.

İki ülke arasındaki güvenlik ve ekonomiyle ilgili ilişkilerin beraber gelişeceği söylenirken, 46 milyar doların 12'sinin alt yapı projelerine 34'ünün ise enerji yatırımlarına aktarılacağı söyleniyor. Yöntem olaraksa Çin'in devlet bankalarının Çinli şirketlere kredi vereceği, bu şirketlerinse ticari işletmeler olarak bölgeye yatırım yapacağı söyleniyor.

ABD'nin ülkeye 2002'den beri yatırdığı toplam miktarın 31 milyar dolar olduğu söylenirken, bunun da 20 milyar kadarının güvenliğe harcandığı biliniyor. Çin devlet başkanının ziyareti sırasında parlamentoya hitap etmesi de bekleniyor.