Çin medyası: Tillerson'ın görüşme çağrısı ABD'nin Kuzey Kore için askeri planını etkilemiyor

Çin medyası, ABD Dışişleri Bakanı ve Beyaz Saray arasındaki anlaşmazlığa dikkat çekerek, Kore krizinde "serbest düşüş"ün engellenmesi için çağrıda bulundu.

Dış Haberler

Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organlarından Global Times, "Kuzey Kore nükleer krizinde serbest düşüş engellenmek zorundadır" başlıklı bir yazı yayımladı. Yazıda, son yaşanan gelişmelere dikkat çekilerek, krizin çözülmesi istendi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson tarafından yapılan, ABD'nin ön koşul olmaksızın Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ile görüşmeye hazır olduğu açıklaması ve bunun karşılığında Beyaz Saray'dan gelen görüşme olmayacağı yönündeki açıklamaya dikkat çeken Çin kuruluşu, ABD politikasının değişmediğini belirtti.

'ASKERİ PLANI ETKİLEMİYOR'

Yazıda ABD Dışişleri Bakanı'nın açıklamasının, Tillerson'ın ve bakanlığının görüşünü gösterdiği, KDHC'ye karşı "iyi polis, kötü polis" oynanıyor olabileceği belirtildi.

Global Times, Tillerson'ın görüşme çağrısının "Washington'un Kuzey Kore için askeri planını etkilemediğini" de vurguladı.

'GERÇEK SAVAŞA YAKLAŞILDI'

Uluslararası toplumun KDHC meselesinde çabalarını artırdığı söylenen yazıda, Rusya'nın da olumlu bir rol oynadığı bildirildi. Ancak ABD-Güney Kore askeri tatbikatları eleştirilerek, bu tatbikatların "gerçek savaşa yaklaştığı" söylendi.

Bu eylemlerin müzakerelerin başlangıcını zora soktuğu kaydedilen yazıda, ABD'nin "rejim değişikliği, rejim çöküşü, hızlandırılmış birleşme ya da Kore Yarımadası'nın kuzeyine asker yerleştirme istemediğini" söylemesine karşın buna uygun hareket etmediğine dikkat çekildi.

'SERBEST DÜŞÜŞ ENGELLENMELİ'

Krizde kritik ana gelindiği aktarılan yazıda, Kore Yarımadası'nda "serbest düşüşün engellenmesi" gerektiği vurgulanarak, askeri karşı karşıya gelmenin önlenmesi için harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Global Times, uluslararası toplumun KDHC'den nükleer programını bırakma talebini "geçici barış" için geri çekmemesi gerektiğini, fakat Kuzeydoğu Asya'da hiçbir devletin KDHC'nin nükleer programını bırakması için savaşa gidilmesini kabul etmeyeceğini bildirdi.

'NÜKLEER SİLAHSIZLANMA ÇİN'İN UZUN DÖNEMLİ ÇIKARINA'

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı, Pekin-Pyongyang dostluğunun Çin'in jeopolitik çıkarına olduğunu vurgularken, Çin'in uzun dönemli çıkarlarının KDHC'nin nükleer silahtan arınmasını gerektirdiğini de belirtti. 

Yazıda bu ikisi arasında denge sağlamanın zor olduğu söylenerek, Çin'in KDHC'nin nükleer silahları bırakması için attığı adımlar hatırlatıldı. 

Global Times, Çin'in KDHC'nin itirazlarına rağmen Güney Kore ile diplomatik ilişki kurduğunu, Birleşmiş Milletler yaptırımlarını desteklediğini kaydederek, bu adımların Çin'in Pyongyang üzerindeki etkisinin "Washington'un Seul üzerindeki etkisi kadar güçlü olmasını imkansız hale getirdiğini" belirtti. 

Çin'in diyalog talebinin tekrarlandığı yazıda, "Çin'in Kuzey Kore'yi kontrol ettiği" görüşünün doğru olmadığı söylendi.