Çin medyası: Batı'nın üstünlüğü ve özgüveni kırılabilir

Çin yönetimine yakınlığıyla bilinen Global Times'ta yer alan bir yazıda "liberal demokrasi" eleştirilirken, Batı'nın "ahlaki üstünlüğünü ve özgüvenini kaybedebileceği" söyleniyor.

Dış Haberler

Çin Komünist Partisi'ne yakınlığıyla bilinen Global Times'ta yer alan bir yazıda, "liberal demokrasi" eleştirilirken, liberal demokrasiye bağlılığının "dini bir dogmanın niteliklerini taşıdığı" belirtildi.

Yazıda bu "inanca" göre liberal demokrasinin üstünlüğünün sorgulanamayacağı, liberal demokrasi karşıtlarının "aptal" ya da "cahil itizalciler" olarak görüldüğü söylenirken, eskiden bu saldırıların hedefinde Sovyetler Birliği'nin bulunduğu, Sovyetler'in çözülüşünün ardındansa eleştirilerin hedefinin Çin haline geldiği aktarıldı.

'ÇİN DEMOKRASİ OLURSA...'

Batılı ülkelerin "liberal demokrasi" çağrılarının sebebinin Çin'in iyiliği olmadığı söylenen yazıda, Çin'in "demokrasiye dönüşmesi durumunda Batı imparatorluğuna karşı yükselişinin durdurulacağı" savunuluyor.

Global Times tarafından yayımlanan yazıda, bu durumunda Çin'in "imparatorluğun eksenine gireceği, onun kurallarına ve mekanizmalarına tabi olacağı" söyleniyor. Yazıda Batı'nın Çin'de Deng Şiaoping ile yaşanan dönüşümlerden beri bu yolu izlediği ve buna "barışçıl evrim" adını verdiği kaydediliyor.

'BUGÜN PEK ÇOK ULUS İNANÇLARINI SORGULUYOR'

"Çin Komünist Partisi'nin tetikte olması sebebiyle bu planın işe yaramadığı" söylenen yazıda, liberal demokrasi "dininden" pek çok kişinin "rahatsız edici" bir durumla karşı karşıya olduğu, pek çok ulusun liberal demokrasiye olan inancını sorgulamakta olduğu öne sürülüyor.

Yazıda "Çin'in tarihi başarısının Batı demokrasisi ve kapitalizminin ulusal gelişme için tek makul yol olmadığını gösterdiği", bu durumun küresel olarak yayılması durumundaysa Batı'nın uzun süredir sahip olduğu "ahlaki üstünlüğünü ve özgüvenini kaybedeceği" savunuluyor.

'BATI DÜNYAYI KENDİ BİÇİMİNDE YENİDEN YARATMAK İSTİYOR'

"Kimi Batılı yorumcuların Çin'in neden 'demokrasi' kavramını yeniden tanımlamak hatta kontrol altına almak için bu kadar çalıştığı sorusunu sorduğu" söylenen yazıda, bu sorunun "cahilce" olduğu, Çin için demokrasinin "halkın çıkarlarına en etkin biçimde hizmet etmek" anlamına geldiği iddia edildi.

Global Times'ta yer alan yazıda, Batı'nın 150 yıldır dünyayı "kendi biçiminde yeniden yaratmak istediği" bu durumunsa "emperyalist savaşlara ve mücadelelere neden olduğu" söyleniyor. 

"Dominant Batılı güçler zayıfladıkça yeniden yükselen daha büyük antik medeniyetler bu duruma göz yummayacak, karşı koymaya başlayacak" denilen yazıda, Batı'nın "uyanması" ve "liberal demokrasiyi başkalarına dayatmayı bırakması" isteniyor.