Çin Komünist Partisi'nin 19. Kongresi başladı

Çin Komünist Partisi'nin 19. Ulusal Kongresi, parti ve devlet başkanı Şi Cinping'in raporunu sunmasıyla başladı.

Dış Haberler

Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 19. Ulusal Kongresi Şi Cinping'in parti Merkez Komitesi'ne rapor sunmasıyla başladı.

Xinhua'da yer alan habere göre, Şi yaptığı konuşmada "Çinli karakterde sosyalizm"in yeni bir döneme girdiğini söyledi.

Şi, Yeni Bir Dönem İçin Çinli Bir Sosyalizm Üzerine Düşünceler metnine ÇKP 19. Kongresi'nin son halini vereceğini ve bunun partinin uzun vadeli kılavuzu haline geleceğini kaydetti.

Metnin Marksizm-Leninizm, Mao Zedong düşüncesi, Deng Şiaoping teorisi, Üç Temsiliyet teorisi ve Kalkınmada Bilimsel Bakış'ın üzerine kurulduğunu ve bunları zenginleştirdiğini savunan Şi Cinping, Düşünceler'in "Marksizmi Çin bağlamına adapte etmede en son başarıyı temsil ettiğini" ileri sürdü.

ÇKP'nin 2020'den başlayacak olmak üzere, Çin'i "büyük, modern bir sosyalist ülke" haline getirme hedefiyle iki aşamalı bir strateji belirlediğini söyleyen ÇKP lideri, 15 yıl boyunca "sosyalist modernizasyonun" gerçekleşmesini, 21. yüzyılın ortalarına doğru da "müreffeh, güçlü, demokratik, kültürel olarak ilerlemiş, uyumlu ve güzel bir ülke" haline gelmeyi hedeflediklerini belirtti.

Şi'ye göre, Çin'in karşılaştığı temel çelişki, dengesiz ve yetersiz kalkınma ile halkın daha iyi bir yaşam için sürekli daha da büyüyen isteği arasında.

Şi konuşmasında, Çin ekonomisinin hızlı büyüme evresinden yüksek kaliteli kalkınma evresine doğru geçtiğini vurgularken, reel ekonomiye odaklanmaları gerektiğini, bunun içinde de devlet sermayesini daha da güçlendireceklerini kaydetti.

Ekonomik büyüme için tüketime de önem vereceklerini söyleyen ÇKP lideri, para politikaları tarafından desteklenen regülasyon siyasetini geliştireceklerini, faiz oranları ile döviz kurunu daha piyasa belirlenimli hale getireceklerini kaydetti.

Çin'in kendini dünyaya kapatmayıp daha da açılacağının sinyalini veren Şi, ülkedeki yabancı yatırımcıların piyasaya ulaşımını ve meşru haklarıyla çıkarlarını koruyacaklarının altını çizdi.

Şi, 21. yüzyılın ortalarında, modernizasyon hamlesi ile birlikte ordunun da "birinci sınıf" ordular arasına gireceğini sözlerine ekledi.

Çin'in diplomasi alanında "hegemonya kurma" ya da "yayılma" peşinde olmadığını kaydeden Şi, partide de yolsuzluklara karşı mücadelenin süreceğini vurguladı.  

ÇKP Kongresi'ne 2 bin 300'den fazla delege katılıyor. Kongre'de Şi Cinping'in yeniden genel sekreter seçilmesi bekleniyor.