Çin ile Goldman Sachs arasında 5 milyar dolarlık kritik anlaşma

Çin'in Varlık Fonu ile Amerikan finans devi Goldman Sachs arasında 5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e "haksız rekabet" uyarısı ve ticaret savaşı tehditleri sürerken, önemli bir adım atıldı.

Reuters ve CNBC'deki haberlere göre, Çin'in varlık fonu olarak bilinen China Investment Corp (CIC) ile Goldman Sachs arasında bir stratejik anlaşma imzalandı.

Anlaşma ile, ABD ile Çin arasında ortak bir sanayi işbirliği fonu oluşturulacağı açıklanırken, 5 milyar dolarlık fonun ABD'li imalat sanayi veya sağlık sektörü gibi alanlarda faaliyet yürüten şirketlere yatırım için kullanılacağı belirtiliyor.

ABD'nin bu yatırımla birlikte, Amerikan şirketlerinin Çin pazarına daha kolay erişimini sağlamayı hedeflediği söyleniyor.

Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein, yatırımların taraflar arasında paylaşılacağını ve her iki şirketin de fona para aktaracağını belirtti.

Donald Trump ile birlikte Çin gezisine katılan Blankfein, Trump'ın "iş dünyasından yana, ancak zengini daha da zengin yapmak istemeyen" bir başkan olduğunu ileri sürmüştü.

Trump'ın "Amerikan çıkarlarının şampiyonu" olduğunu savunan CEO, Başkan'ın iş dünyasına verdiği desteğin ekonomiyi canlandıracağını ve "tüm Amerikalılara" yardımcı olacağını söyledi.

Blankfein, büyümenin ne pahasına olursa olsun gerçekleşemeyeceğini, bu nedenle "biraz regülasyona ihtiyaç duyduklarını" kaydetti.