Çin Devlet Başkanı, Anayasa'ya girecek yeni doktrini açıkladı

Çin'de, Komünist Parti kongresinde açıklanan ideolojik doktrin 'Yeni çağda Çin karakterinde bir sosyalizm', parti anayasasına giriyor.

Dış Haberler

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in, Komünist Parti kongresinde 3 buçuk saatlik konuşması sırasında açıkladığı ideolojik doktrin, parti anayasasına giriyor.

Bu durum daha önce sadece, ülkenin kurucu lideri Mao Zedong ve bir diğer önemli lider Deng Şiaoping tarafından gerçekleştirilmişti. 

Önümüzdeki 5 yılda, Çin'in siyasi ve ekonomik yol haritasını belirleyecek kongrede konuşan Jinping, partinin yeni felsefesini "yeni çağda Çin karakterinde bir sosyalizm" olarak açıklamıştı.

2012 yılında Çin Devlet Başkanı olan Xi Jinping'in en azından 2022 yılına dek bu koltukta kalması bekleniyor.

Ülkenin resmi haber ajansı Şinhua, yeni doktrini dünyaya, devlet başkanının ismini de ekleyerek, "Çin Komünist Partisi, Xi Jinping'in öğretisiyle, yeni çağda, Çin karakterinde bir sosyalizm yaratıyor" şeklinde duyurdu.

Haberde, Komünist Parti'nin en üst düzey yetkililerinden Zhang Dejiang'ın şu sözleri yer aldı:"19. Ulusal Kongre'nin en önemli anı olan bu doktrin, Parti'nin gelişimine tarihi bir katkıda bulunacak. Tüm parti üyeleri, Xi'nin 'yeni çağ' düşüncesini, tarihi arka planı, bilimsel alt yapısı ve pratik gereklilikleri açısından çalışmalı."

Parti'nin bir başka üst düzey yetkilisi olan Yu Zhengsheng de yeni doktrini, Marksizm düşüncesinin Çin'e adaptasyonunda son kazanım olarak tanımladı.

14 temel prensipten oluşan "Yeni çağda Çin karakterinde bir sosyalizm" doktrininin, Şinhua ajansı tarafıdan parti anayasasına gireceği doğrulandı ancak Xi Jinping'in isminin yer alıp almayacağı belirtilmedi.

Doktrinin temel prensipleri şöyle;

* Parti liderliğinin ülkedeki tüm işleyişte söz sahibi olması
* İnsan odaklı bir yaklaşıma odaklanma
* Kapsamlı reformlara devam edilmesi
* Gelişim için yeni bir vizyon belirlenmesi
* Halkın yönetimde katıldığına emin olunması
* İktidarın her biriminin kanun çerçevesinde çalıştığından emin olunması
* Temel sosyalist değerlerin korunması
* Yaşam standartlarının yükseltilmesi ve garanti altına alınması
* Doğa ve insan arasındaki uyumun sağlama alınması
* Ulusal güvenlik için bütünsel bir yaklaşıma geçilmesi
* Silahlı kuvvetlerde Parti liderliğinin mutlak yönetiminin korunması

* "Tek Devlet İki Sistem" prensibinin korunması ve ulusal birliğin yayılması
* İnsanoğlu için ortak bir gelecek fikrinin hakim olduğu bir toplum inşası
* Parti ekseninde titiz ve tam bir iktidar faaliyeti yürütmek

Yeni plana göre, Komünist Parti, 2020 ile 2035 yılları arasında sosyalist modernizasyonun ilk aşamasını hayata geçirecek.