Çin ABD’nin yeni ağırlaştırılmış gümrük tarifesine cevap verecek

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı büyümeye devam ediyor. En son 200 milyar dolar değerindeki ürünleri kapsayan yeni bir gümrük tarifesi koyan ABD’yi ‘kabadayılıkla’ suçlayan Çin, yakın bir zamanda ABD’ye yönelik yeni hamlelerin geleceği sinyali verdi.

Dış Haberler

Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada ABD’nin 200 milyar dolar değerindeki ürünleri kapsayan yeni gümrük tarifesi karşısında “şok geçirdiklerini” ve bu konuda Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayette bulunacaklarını vurguladı. Yapılan açıklamada ABD’nin faaliyetleri hakkında “tamamıyla kabul edilemez” ifadesi yer aldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen bir açıklamadaysa ABD’nin bu eyleminin “alışıla gelmiş kabadayılık” olduğu söylenirken Çin’in bu durum karşısında kendi çıkarlarını korumak için karşı misillemede bulunacağı belirtildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunying yaptığı açıklamada “Bu savaş tek taraflılık ve çok taraflılık, korumacılık ve serbest ticaret, gövde gösterisi ve kurallar arasındaki bir mücadeledir” dedi.

ING’nin Çin ekonomisi üzerine uzmanı Iris Pang, Çin’in verebileceği cevap üzerine bazı tahminlerde bulundu. Pang, Çin’in ABD’ye turist gidişine limit koyabileceği ya da ABD Hazinesi'ndeki varlıklarını çekebileceğini söyledi. Çin elinde en çok ABD Haazine tahvili bulunduran ülke. ABD’ye giden Çin’li turistlerin ABD ekonomisine katkısının 115 milyar dolara yakın olduğu tahmin ediliyor.

BİREYSEL TÜKETİM ÜRÜNLERİ DE ABD’NİN HEDEFİNDE

Bahsi geçen 200 milyar dolar, Çin’in ABD’den yaptığı ithalatın çok üzerinde, bu yüzden iktisatçılar Çin’in ABD’ye yönelik yaptırımlarında yaratıcı davranmasını bekliyor.

Salı günü, ABD yetkilileri Trump yönetiminin, yüzlerce gıda ürününün yanı sıra tütün, kimyasallar, kömür, çelik ve alüminyum gibi ürünlerin de bulunduğu yeni gümrük tarifeleriyle ile vurmak istediği binlerce Çin ithalat ürününün bir listesini yayınladı. Bununla beraber Çin’le beraber iş yapan belli sanayi gurupları Trump yönetimin eleştirilerine maruz kaldı.

ABD’nin yeni gümrük tarifesi aynı zamanda araba lastiği, ahşap ürünler, el çantaları, bavullar, kedi ve köpek mamaları, beyzbol eldivenleri, halılar, kapılar, bisikletler, kayaklar, golf çantaları, tuvalet kağıtları ve makyaj malzemeleri gibi tüketim ürünlerini de kapsıyor.

TRUMP ÇİN'E DAHA FAZLA YÜKLENMEYE HAZIRLANIYOR

ABD’nin yeni gümrük tarifelerini açıklarken Washington’un ticaret temsilcisi Robert Ligthizer “Trump yönetimi bir yıldan fazla bir süredir Çin'i haksız uygulamalarını durdurmaya, pazarını açmaya ve gerçek pazar rekabetine dahil olmaya çağırdı” dedi.

Donald Trump, yaptığı br açıklamada Çin’e yönelik 500 milyar dolar değerinde gümrük tarifesi getirmeyi düşünebileceğini söylemişti. Bu değer Çin’in geçtiğimiz yıl ABD’ye yönelik toplam ihracatına yakın.

ÇİN DİĞER ÜLKELERLE TİCARETİ GELİŞTİRME PEŞİNDE

Washington'la olan anlaşmazlığı gittikçe derinleşen Pekin, diğer ülkeleri küresel serbest ticareti desteklemeye çağırdı ve yatırım kurallarını kolaylaştırmak için çabalarını dile getirdi. Bu hafta gerçekleşen Almanya ziyareti sırasında Çin Başbakanı Li Kekiang, iki ülke arasında 23 milyar dolardan fazla değere sahip iş anlaşması imzaladı.

Dışişleri bakanlığı sözcüsü Hua, çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Çin, uluslararası toplumla birlikte, çok taraflı ticaret kurallarının kurallarını korumak için tarihin doğru tarafında duruyor" dedi.