Çin: ABD hakimiyeti dünyaya zarar verdi, artık düzen değişiyor

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı People's Daily'de yer alan bir yazıda, ABD hakmiyetinin dünyaya zarar verdiği fakat dünya düzenin değişmekte olduğu ve artık yalnızca ABD egemenliğinde bir dünya olmayacağı aktarıldı.

Dış Haberler

Çin Komünist Partisi'nin yayın organı People's Daily'de (Halkın Günlüğü) yer alan bir yazıda ABD basınında yer alan Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin yakınlaşmasının ABD'nin "kabusu" olduğuna dair yazılar eleştirildi.

ABD'nin dünya düzenini şekillendirmek için meşruiyete sahip olan tek ülke olduğunu düşündüğü belirtilen yazıda, ABD'nin yaptıklarının Çin'in "meşru çıkarlarına" zarar verdiği aktarıldı ve Çin'in bunu artık kabul edemeyeceği söylendi.

Yazıda ABD hakimiyetinin uluslararası toplumun kalkınmasına ve güvenliğine zarar verdiği bildirilirken, Çin'in yeni bir "büyük güçler arası ilişki" önerdiği ve bu ilişkide ABD'nin zihniyetini değiştirerek "karşılıklı çıkar" içerisinde Çin ile birlikte çalışması gerektiği söylendi.

Çin ve Rusya'nın küresel düzeni "mahvetmek" yerine geliştireceği bildirilirken, artık dünya düzeninin yalnızca ABD tarafından belirlenmeyeceği ve artık ABD'nin "diğer ülkelerin rejimlerini yıkamayacağı" iddia edildi.

ABD'nin Rusya ve Çin'in yaptığı görülmemiş büyüklükteki askeri tatbikattan rahatsız olduğu görülürken, tatbikat sırasında ilk kez Çin'e ait uçakların başka bir ülkeye gittiği, bunun da "güven" göstergesi olduğu aktarılıyor.