CIA’dan Washington’da İHA denemesi

ABD gizli servisi, Washington’da İHA denemesi yapacağını duyurdu. Denemenin yeri ve zamanıyla ilgili somut bilgi verilmezken, gazetecilerin soruları yanıtsız kaldı.

Dış Haberler

ABD gizli servisi, başkent Washington’da İnsansız Hava Aracı (İHA) denemesi gerçekleştireceğini duyurdu. Konuyla ilgili kısa bir açıklama yayınlayan gizli servis, denemenin zamanı ve yeriyle ilgili hiçbir somut bilgiye yer verilmemesi dikkat çekti. Açıklamada, denemenin “gelecek gün veya haftalarda” ve “normal şartlarda uçuşa kapalı olan alanlarda” gerçekleştirileceği bilgisi yer aldı. Gizli servis sözcüsü Nicloe Mainar da konuyla ilgili olarak gazeteciler tarafından kendisine yöneltilen soruları yanıtsız bıraktı.

Geçen ay bölgede alçak uçuş yapan bir İHA Beyaz Saray’a çarpmış, uçağı kullanan operatör olayın kaza olduğunu söylemişti. Washington Post gazetesine göre daha sonra olayın Beyaz Saray’ın güvenlik açığının test edilmesi sırasında meydana geldiği anlaşılmıştı.

Ticari ve askeri amaçlarla kullanımı giderek yaygınlaşan İHA’ların hava trafiğinde aksaklıklara neden olduğu ve bazı durumlarda yolcu uçakları için bir tehdit haline geldiği belirtiliyor.

ABD Federal Havacılık Yönetimi’nin geçen yıl yayınladığı bir rapor, çok sayıda pilot ve hava trafik kontrolü çalışanının tanıklığına dayanarak İHA’ların sık sık havaalanı yakını ve uçuşa kapalı alanlarda görüldüğünü ortaya koyuyor.