CIA, Irak'taki gizli bir satıcıdan kimyasal silah almış

ABD'nin, 2005 ve 2006 yıllarında Irak'taki bir satıcıdan, çok sayıda kimyasal silah satın aldığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

Irak'ı, "kitle imha silahları" bahanesiyle işgal eden ABD'nin bu ülkedeki gizli operasyonları ortaya saçılmaya devam ediyor.

New York Times'ın (NYT) haberine göre, istihbarat teşkilatı CIA, 2005 ve 2006 yıllarında, Irak'taki ismi gizli tutulan bir satıcıdan yüzlerce sinir gazı roketi satın aldı.

"Avarice" adı verilen operasyonun, kimyasal silahların "teröristlerin" eline geçmemesi için uygulamaya sokulduğu iddia edildi.

CIA'in bu alışveriş için, Irak'taki ABD askerlerini kullandığı ortaya çıktı. Operasyon kapsamında, Irak'ın 80'li yıllarda ürettiği 400 Borak roketinin CIA'in eline geçtiği aktarıldı.

Haberde, CIA'in bu iş için ne kadar para harcadığı ya da satıcının ismi yer almadı. Ancak satıcının, "zulasını" elden çıkartmaya hevesli olduğu vurgulandı.

Bazı roketlerin çok kötü durumda ya da öldürücü olmayan bir sıvıyla dolu olduğuna dikkat çeken NYT, diğer roketlerde ise sarin gazının bulunduğunu öne sürdü.

Pentagon Basın Sekreteri John Kirby, bu haberin, Irak'ta ABD ve müttefiklerinin özenle kimyasal silahların bulunup yok edilmesine çalıştığını gösterdiğini belirtti.