CIA Arap Baharı'nı 'öngörememiş', El Kaide'yi zayıflatır sanmış

Eski CIA yardımcı direktörü, yazdığı kitapta Arap Baharı'nı tahmin edemediklerini iddia ederek, sonrasında da isyanların El Kaide'yi zayıflatacağına inandıklarını açıkladı.

Dış Haberler

CIA'in eski direktörü Michael Morell, yazdığı yeni kitapta Arap Baharı'nı tahmin edemediklerini iddia etti. CIA liderliğinin olaylardan habersiz olduğunu savunan Morell, sonrasında da isyanların bölgede El Kaide'nin söylemlerini bozarak gücünü azaltacağına inanarak hataya düştüklerini söyledi.

Ancak olayların bekledikleri gibi gitmediğini söyleyen Morell, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da Arap Baharı'nın İslamcılığı güçlendirdiğini belirtti. Morell, Mısır'da Hüsnü Mübarek'e görevi bırakmasını söyledikelrini de aktararak, böylelikle halkın öfkesini azalttıklarını iddia etti. Mübarek'in ilk anda dediklerine uymadığını da belirten Morell, 10 günün ardından kendilerini dinlemeye başladığını söyledi.

11 Eylül 2001'de İkiz Kuleler'e yapılan saldırının ardından yapılan işkenceleri savunduğunu belirten Morell, Irak işgalini gerekçelendirmek için Başkan Yardımcısı Dick Cheney tarafından El Kaide ile Saddam Hüseyin arasında bağlantı bulmaya zorlandığını da iddia etti.

El Kaide ve IŞİD arasındaki gerginliğe rağmen iki örgütün ideolojik ortaklık içinde olduğunu söyleyen Morell, aralarındaki farkın El Kaide'nin küresel emelleri olması olduğunu da aktardı.