Cherie Blair Katarlı prens için Clinton’a lobi yapmış

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in eşi Cherie Blair’in, Katarlı kraliyet ailesinin bazı mensupları için eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a lobi yaptığı açığa çıktı.

ABD Kongresi'nde oluşturulan inceleme komisyonuna sunulan Hillary Clinton’ın özel hesabından yaptığı e-posta yazışmaları yayımlanmaya devam ediyor. Son yayımlanan e-postalar arasında İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in eşi Cherie Blair’in, Clinton’a Katar kraliyet ailesi adına lobi yaptığı yazışmalar da var.

KATARLILARLA ARAM İYİDİR, BİLİRSİN...

Guardian’ın haberine göre Cherie Blair 2009 yılında Clinton’a attığı bir e-postada, o dönemde Katar Veliaht Prensi olan Şeyh Tamim Bin Haman el Tani’yle tanışmasını istiyor ve “Bildiğin gibi Katarlılarla iyi bağlantılarım var” diye ekliyor. Şeyh Tamim, Temmuz 2013’ten bu yana Katar Emiri.

KADINA KADINA BULUŞUVERSENİZ

Katar kraliyet ailesi adına lobi yaptığını reddeden Cherie Blair, Guardian’a gönderdiği bir mektupta Hillary Clinton’la Şeyh Tamim’in annesi Mozah bin Nasır El Missned’le “kadın kadına sohbet etmeleri” için buluşturmaya çalıştığını savunmuştu.

Ancak yeni ortaya çıkan e-postalara göre Clinton, Blair’in çabalarına olumlu yanıt veriyor.

Blair, 7 Haziran 2010’da gönderdiği bir başka e-postada, “Bildiğin gibi Katarlılarla iyi ilişkilerim var. Mozah’ın oğlu Veliaht Prens 31-32 yaşlarında ve Mozah onun bir an önce uluslararası camiada tanınmasını istiyor ... Buluşmanız mümkün mü? Ya da belki önce bir telefon görüşmesi ayarlarız, ne dersin? Bunların senin için uygun olup olmadığını bildirir misin?” diye yazıyor.

Clinton, Blair’in bu “ricasını” kırmayarak, sekiz gün sonra verdiği yanıtta, “[Şeyh Tamim’le] tanışmaktan memnuniyet duyarım. İkimize de uyacak bir zamanı nasıl ayarlayalım?” diyor.

30 Haziran’da Blair’den, “Hillary, bana Katar Veliaht Prensi’nin seni arayabileceği bir numara verir misin? Ya da istersen sen onun kişisel numarasını alabilirsin. Senin için hangisi uygun?” şeklinde yanıt geliyor. Beş gün sonra, Clinton bir kez daha yanıt veriyor ve “önümüzdeki hafta için telefonda görüşmek üzere sözleştik” dedikten sonra Blair’e, “Kadınlar ve cep telefonları hakkında yaptığın işe bayıldım” diye iltifatta bulunuyor.

Katar kraliyet ailesinin Londra’da, aralarında şehrin en büyük malikanesi olan 1,2,3 Cornwall Terrace’ın da bulunduğu çok miktarda gayrimenkulü bulunuyor.