Charlie Hebdo baskısı: Bu karikatür tehlikeli bulundu

Geleneksel Köln Karnavalı ''Rosenmontagszug''da yer alması planlanan ''Charlie Hebdo Vagonu'' karnaval komitesinin son anda aldığı bir kararla, programdan çıkartıldı. Karnaval komitesi, sözü geçen vagonun önünde ya da arkasında gitmek istemeyen kimi katılımcıların talebi üzerine bu kararı aldıklarını açıkladı.

Dış Haberler

Renkli çizim kalemiyle teröristin makineli tüfeğini parçalayan karikatür 'tehlikeli' bulundu. Karikatürün sağ köşesinde ''Basın özgürlüğü – Düşünce özgürlüğü'' yazıyor. Buna karşın, pekçok karnaval katılımcısı  Charlie Hebdo Vagonu'nun arkasında severek yürüyeceklerini kamuoyuna duyurdu.

Karnaval komitesi adına Spiegel ONLİNE'e açıklamada bulunan Christoph Kuckelkorn, ''Dini duyguların zedelenmemesine dikkat ettikleri''ni iddia etti. Aynı kişi bir süre kadar önce tam tersi bir açıklama yapmış, Paris katliamını mahkûm ederek, ''Bu, düşünce özgürlüğüne karşı yapılmış bir saldırıdır'' demişti.

Karnavala katılması kararlaştırılan 14 Charlie Hebdo karikatürü içerisinde 7 bin oydan 2500'ünü alan bu karikatür, düşünce ve ifade özgürlüğünün karnavalda da savunulması anlamında tasarlanmıştı.

Köln polisinin karnavala yönelik terör saldırı olabileceği endişesiyle karnaval komitesi ile konuşup, tavsiyede bulunmasının bu kararda etkili olduğu düşünülüyor.

Kendileriyle sokakta röportaj yapılan pekçok yurttaş, karnaval komitesinin kararının yanlış olduğunu söyleyerek, ''özgürlükler için cesaretli davranılması gerektiği''nin altını çizdi.

Yeşiller Partisi Kuzey Ren Vestfalya Başkanı Sven Lehmann, karnaval komitesinin aldığı bu kararı sert sözlerle eleştirdi. Sven Lehmann, ''Sözü geçen motif için ben de oyumu verdim. Karnaval programından kaldırılmasını hiç bir koşul altında kabul etmiyorum'' diyerek sözlerine şunu ekledi: ''Korku karnavala kadar ulaştıysa, terör kazanmış demektir.''