Çeteler yine Antep'te toplandı; Türkiye'den gelen ikmal hattı Nusra'da

Suriye'de savaşan 72 silahlı çete Gaziantep'te toplanarak yeni bir çatı oluşturdu. Çatıda radikal İslamcılar ağırlıkta. Öte yandan Nusra Cephesi, Türkiye'den gelen ikmal hatlarının tamamını kontrol altına aldı.

Dış Haberler

Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı savaşan 72 silahlı grup, Gaziantep'te bir araya geldi.

McClatchy DC'nin haberine göre, çeteler Devrimci Komuta Konseyi isimli yeni bir çatı oluşturdu. Çatının 17 kişilik yönetim kurulu da belirlendi.

Ancak iddiaya göre, yönetim kurulunda "ılımlılar" yalnızca 6 ya da 7 koltuk elde edebildiler.

3 günlük toplantılar dizisinde "ılımlılar"ın temsilcilerinden olan Muhammed Hallak, "hak ettiğinden" fazlasını kazandığı iddiasıyla Ahrar'uş Şam'ı suçladı.

Ahrar'uş Şam'ın liderlerinden Ebu Halid el-Suri, El Kaide lideri Ayman el-Zevahiri'nin Suriye'deki temsilcisi olarak biliniyordu.

'ESAD DEVRİLİNCE, İSLAMİ HÜKÜMET KURULACAK'
Muhammed Hallak, grubun kabul edilen "Ekim belgesi"nde, Beşar Esad yönetimi devrilince, İslami bir hükümet kurulacağının yazdığını söyledi.

Hallak, koalisyonun "serbest seçimler"i öngörmediğini, ayrıca koalisyondaki grupların "demokratik değerlere" inanmadığını kaydetti.

Birlik grubunun lideri Şeyh Hasan el-Duğem, koalisyona 100 militan göndermeyen grubun üyeliğinin düşürüleceğini söyledi.

Grubun, "Suriye muhalefeti sahayı temsil etmiyor" eleştirileri üzerine kurulduğu belirtiliyor.

Ancak koalisyonun merkezi, Suriye değil, Türkiye'de olacak.

NUSRA KUZEYDEKİ 'ILIMLILARI' BİTİRDİ
Öte yandan El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi, İdlib'teki ilerleyişini sürdürürken Hama'ya da uzandı.

Nusra, İdlib'de Ensar Tugayı'na saldırdı. CIA'in gizli programına dahil olan ve ABD'den silah alan bu grubun üyeleri, Nusra'ya teslim olup silahlarını Ahrar'uş Şam'a devrettiler.

Hama'da ise Nusra, CIA tarafından eğitilen Hakk Cephesi'ne saldırdı. Bu grubun üyeleri de Ensar Tugayı ile aynı şekilde davranarak teslim oldular.

İki grubun da militanları evlerine döndü. Grubun bazı liderleri ise, "intikam" korkusuyla Türkiye'ye kaçtı.