Castro ve Obama buluşacak

Kuzey, Orta ve Güney Amerika'dan 35 ülkenin temsilcileri Panama'da gerçekleştirilecek ve tarihi olarak değerlendirilen zirvede bir araya gelecek.

Bu zirvede ABD'nin geleneksel Küba politikasını terketmek zorunda kalması ve iki ülke arasındaki ilişkilerin "normalleşmesi" yönündeki gelişmelerin ardından ilk kez iki ülkenin devlet başkanları da buluşacak.

ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Castro ilk kez Nelson Mandela'nın 2013'teki cenaze töreninde Güney Afrika'da el sıkışmıştı.

Küba'nın resmi ajansı olan Ulusal Bilgi Ajansı'nın Başkan Yardımcısı Jorge Leganoa Facebook sayfasında, Obama ve Castro Panama'ya geldikten sonra bir telefon görüşmesi yaptığını yazdı. Beyaz Saray yetkilileri de görüşmeyi teyit etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, 56 yıllık bir aradan sonra iki ülke arasında ilk üst düzey buluşmayı gerçekleştirdi.

Panama'da yapılan bir zirve sırasında bir araya gelen bakanlar başbaşa görüşmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki son üst düzey toplantı 1959 yılında, Fidel Castro ile dönemin başkan yardımcısı Richard Nixon arasında yapılmıştı.

O tarihten iki yıl sonra diplomatik ilişkiler dondurulmuş ancak geçen yıl Başkan Obama ikili ilişkilerde yeni bir sayfanın açılacağını söylemişti.

Raul Castro ve Obama arasında Nelson Mandela'nın 2013 yılındaki cenazesinde kısa bir diyalog yaşanmıştı.