Cassini uydusu ölüm dalışına başladı

3 yıldır Satürn’ü araştırmakla görevli olan Cassini uydusu yok olacağı rotaya giriş yaptı.

Hafta başında Titan’ın 120 bin kilometre çevresinde dolaşan Cassini, bu temasla birlikte uydu ile son bir kez bir araya gelmiş oldu ve ‘ölüm dalışına’ başladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) yetkilileri, bu son yan yana  gelişe 13 yıldır her ay  tekrarlandığı için ‘hoşçakal öpücüğü’ adını verdi. Cassini bugüne kadar, Satürn’ün uydusu olan Titan’ın yerçekiminden faydalanıyordu.

Cassini’nin görevine atmosferde yanarak son vereceği, bunun sebebinin ise gelecekte üzerinde yaşam ihtimali olan Titan ve Endülüs gibi uydulara çarpma olasılığının ortadan kaldırılması olduğu öğrenildi.

Cassini bu zamana kadar Titan uydusuna 2005 yılında yerleştirdiği Huygens isimli küçük robot sayesinde Titan'ın turuncu gökyüzünden yağan hidrokarbon yağmurların büyük denizlere karışmasını, sıvı metanın yuvarlak taşları düzleştirmesi gibi görüntüleri elde etmişti.

Cassini, Titan ile olan son temasından edindiği bilgileri bugün dünyaya gönderiyor. Bilim insanlarının önümüzdeki günlerde mevcut tüm bilgileri edinmeye çalışacakları öğrenildi.