‘Büyük Anayurt Savunması’ Ukrayna tarihinden siliniyor

İnsanlığın faşizm tehdidinden kurtuluşunu sağlayan ve İkinci Dünya Savaşı’nın sonucunu belirleyen ‘Büyük Anayurt Savunması’, Ukrayna tarih kitaplarından bir kez daha silinmeye çalışılıyor.

Dış Haberler

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi işgalinden kurtuluş mücadelesine verdiği “Büyük Anayurt Savunması” tabiri, eski Sovyet ülkelerinden Ukrayna’nın tarih kitaplarından siliniyor.

Ukrayna Ulusal Tarih Enstitüsü direktörü Volodimir Viyatoviç’in basına verdiği demeçte, “Sovyet propagandası ve ‘Büyük Anayurt Savunması’ mitiyle ilgili her şey tarih kitaplarından ve eğitim materyallerinden çıkarılmalıdır,” denildi.

Viyatoviç sözlerinin devamında, “bizim için İkinci Dünya Savaşı 1 Eylül 1939’da başlamıştır ve bunu ‘Büyük Anayurt Savunması’na indirgemeye hakkımız yok, ilki çok daha korkunç ve trajikti’ şeklinde konuştu.

Tüm Sovyet coğrafyasının ve Avrupa’nın önemli bir kısmının Nazi işgalinden kurtuluşunu sağlayan ve İkinci Dünya Savaşı’nda faşizme karşı savaşın seyrini belirleyen Büyük Anayurt Savunması’nın Ukrayna tarih kitaplarından çıkarılması, ilk kez gündeme gelmiyor. Eski Devlet Başkanı Viktor Yuşenko döneminde tarih kitaplarından çıkartılan tabir, daha sonra Viktor Yanukoviç Başkanlığı’nda geri getirilmişti.