Bulgaristan sınırında protesto: Yollar kesildi, eylemciler sınıra çit örüyor

Bulgaristan'da seçim krizi sürüyor. Türkiye'den gelecek çifte vatandaş seçmenlerin ülkelerinde oy kullanmasını istemeyen milliyetçi gruplar, AKP'nin parlamento seçimlerine karışmasını istemiyorlar. Bazı gruplar ise seçimlere müdahale edecekleri gerekçesiyle Türklerin ülkelerine gelmemesi için sınıra çit örüyor.

VMRO, Bulgaristan'ın Kurtuluşu için Ulusal Cephe ve ATAKA'nın bileşenleri olduğu Yurtsever Birlik tarafından düzenlendiği görülen eylem, Kapıkule Sınır Kapısı’nın karşısında bulunan Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda gerçekleşti.

Türkiye'den Bulgaristan'a seçmenleri taşıyan otobüsleri engellemek isteyen eylemciler, nedenlerinin Ankara'nın seçimlere müdahale etme girişimini engellemek olduğunu belirtiyor.

SINIRA ÇİT ÖRÜYORLAR

Sputnik'in haberine göre, Vasiliy Levskiy Hareketi ve Bulgar ulusal milis hareketi 'Şipka' aktivistleri, Türkiye'deki binlerce çifte vatandaşın oy kullanmasını engellemek için sınırı çitlerle kapatıyor.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz Salı günü, Türklerin pazar günü yapılacak genel seçimlerde oy vermesini protesto etmek amacıyla Bulgar milliyetçisi bir grup Bulgaristan'ın Kapitan Andreevo, Lesovo ve Malko Tarnovo sınır kapılarına giden yolları keserek eylem yapmıştı.

Protestocular, gelen seçmenlerin Ankara tarafından kullanılmaya çalışıldığını, Ankara'nın adayı olan ve Bulgaristan'ın ulusal çıkarlarına ters düşen Türk partisini destekleyeceklerini belirtmişti.

Krizin perde arkası ise daha uzun bir zamana yayılıyor. AKP destekli DOST partisinin Bulgaristan'da yaşayan Türk azınlığı temsil eden HÖH partisinden ayrılması ve Türkiye'nin Sofya elçisi'nin DOST için hazırlanan bir propaganda videosunda yer almasıyla gündeme gelen diplomatik kriz, Bulgaristan'da AKP ve DOST'a karşı tepki uyandırmıştı.