Bulgaristan Parlamentosu’ndan yeni anti-komünist yasa

Bulgaristan Parlamentosu, ülkenin sosyalist geçmişini, faşizme karşı verilen partizan mücadelesini ve komünist ideolojiyi kriminalize eden bir yasayı kabul etti. Yasa, Bulgar ve Yunan komünistler tarafından protesto edilirken, oylama sırasında parlamentoda yaşanan ilginç tartışmalar da dikkat çekti.

Can Önen

Bulgaristan Parlamentosu yeni bir anti-komünist yasayı kabul etti. Yasaya göre komünist ideolojiyi, ülkenin sosyalist dönemini ve devrimden önceki partizan mücadelesi dönemini çağrıştıran herhangi bir slogan, sembol ve işaretin kamusal alanda kullanılması kesin olarak yasaklanıyor. Eğer bu tür imajlar barındıran herhangi bir obje kaldırılamıyorsa, bu objeye “Bulgaristan’da 09.09.1944 – 11.10.1989 tarihleri arasında iktidarda olan komünist rejim ve Bulgaristan Komünist Partisi’nin eylemleri, 38’inci Ulusal Parlamento tarafından suçlu ilan edilmiştir” şeklinde bir tabelanın eklenmesi dayatılıyor.

Sosyalist dönemin olumlanması kesin olarak yasaklanırken, yalnızca Bulgaristan Komünist Partisi’ne ait görüntülerin değil, tarihsel önderlerinin de görüntülerinin kullanılması yasaklanmış bulunuyor.

Yasa doğrultusunda eğitim müfredatında değişikliğe gidilmesi, okul ve üniversitelerde dönemi kriminalize eden anlatılara yer veren zorunlu derslerin konulması da kararlaştırıldı.

Ayrıca yeni yasayla birlikte dekomünizasyon sürecinin daha önceki evrelerinde “suçlulara” uygulanacak olan cezalar da ağırlaştırılmış durumda. Yasayı ihlal edenlere ciddi miktarda para cezası uygulanması öngörülüyor.

BULGAR VE YUNAN KOMÜNİSTLERDEN PROTESTO

Yasanın kabul edildiği gün Bulgaristan Komünistler Birliği (BKB) tarafından bir açıklama yayınlandı. Parti Merkez Komitesi Sekreteri Pavel  İvanov, yasayı “Bulgaristan’a faşizmin dönüşü” olarak niteledi ve Bulgaristan Komünist Partisi değer ve kazanımlarına inatla sahip çıkacaklarını vurgulayarak, uluslararası kamuoyunu mücadeleye çağırdı. Ayrıca dün BKB üyeleri sokağa çıkarak yasayı protesto etti.

Konu Avrupa Parlamentosu üyesi Yunanistan Komünist Partisi (KKE) vekillerince yine dünkü oturumda gündeme getirildi. KKE vekilleri Avrupa Birliği’nin bu tür yasaları çıkarmaları için “insan hakları” kisvesine sığınarak AB’nin Bulgaristan gibi ülkeleri kışkırttığını ve bunun birliğin halk düşmanı saldırılarıyla paralel olduğunu vurguladı. Ayrıca, birliğin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun yanıtlaması istemiyle konuya ilişkin ikiyüzlülüğü açığa çıkarmak üzere bir soru önergesi sunuldu.

OYLAMA SIRASINDA İLGİNÇ TARTIŞMA

Yasanın görüşülmesi sırasında destekleyen ve itiraz eden vekiller arasında dikkat çekici tartışmalar yaşandı. Görüşmeler sürerken yasaya itiraz eden Ataka Partisi vekillerinden biri elinde bir şişe Hollanda birasıyla kürsüye fırladı. Vekil biranın üzerinde yer alan kızıl yıldızı diğer parlamenterlere göstererek, bugünden itibaren bunun para cezası ve hapis anlamına geldiğini söyledi.

Bir başka muhalif parti ABC üyesi İvan Stankov ise, sosyalist dönemin açık olumsuzlukları olmakla birlikte ciddi bir kalkınma ve istihdama yol açtığını ve bunların inkâr edilemeyeceğini belirtti.

Yasaya itiraz eden Bulgaristan Sosyalist Partisi vekillerinden Tasko Ermenkov, yasanın Parlamento’nun artık herhangi bir işlevinin kalmadığını kanıtladığını ve dağıtılmasının daha anlamlı olacağını söyledi. Ermenkov artık sembol, anıt ve ölülerle kavga edilmeye başlandığına dikkat çekerek, “peki ya Geo Milev ve Vesselin Hançev gibi şairlere ne demeli. Bu insanları ikinci kez mi öldürmek istiyorsunuz,” diye sordu.

Yasa, 104 lehte, 46 aleyhte ve 3 çekimser oyla kabul edildi.