Bugün Marx'ın doğum günü: Heyula dolaşmaya devam ediyor

5 Mayıs 1818'de doğan Karl Marx, bugün 197 yaşına girdi. Marx, bugün bütün ehlileştirme çabalarına rağmen egemenlerin yüreğine korku salıyor, zalime direnen ezilenler ise yanı başında hala Marx'ı buluyorlar. İyi ki doğdun Marx!

Haber Merkezi

Marx 5 Mayıs 1818'de Almanya'da doğduğunda, çalkantılar içerisindeki Avrupa, yeni bir çağa doğru ilerliyordu. Fransız Devrimi tarafından siyasi iktidarının önü açılan burjuvazinin karşı cephesinde, onunla dişe diş kavgaya girecek bir sınıf, proletarya beliriyordu.

1848 yılına doğru gidilirken, bu mücadelede can yoldaşıyla, Friedrich Engels'le birlikte kaleme aldıkları manifestoda, şu satırları yazdılar:

Komünistler, görüş ve niyetlerini gizlemeyi reddederler. Amaçlarına ancak bugüne kadarki tüm toplumsal düzenin zorla yıkılmasıyla ulaşabileceklerini açıkça bildirirler. Varsın egemen sınıflar bir komünist devrim ürküntüsüyle tir tir titresinler. Proleterlerin, zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yok. Bir dünya var kazanacakları.

Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!

Ve Marx ile Engels, "birleşin" dediği tarihten itibaren bütün dünyada sömürücülere karşı savaşanlar, hala ondan ilham alıyorlar, hala onun devrimci kişiliğini örnek gösteriyorlar, hala onun düşüncelerinin derinliğini kavramak için gayret ediyorlar.

İyi ki doğdun Marx!