Bu kez onlar soyuldu: Bankalara 1 milyar dolarlık soygun

Uluslararası bir hacker grubunun pek çok ülkeden çeşitli bankalarda 1 milyar dolarlık bir siber-soygun gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Rus siber güvenlik firmasında çalışan bir uzman, bir hacker ağının virüslü Word dosyalarını e-posta yoluyla göndererek, 1 milyar dolarlık bir vurgunla finans sistemini sarstığını yaptığını iddia etti.

Russia Today'e konuşan uzman, Rusya'da 100 bankanın hedef alındığını belirtirken,  diğer ülkeler Japonya, Hollanda, İsviçre ve ABD oldu.

Kaspersky Lab'a göre, saldırının bankalara, teyit edilen yaklaşık 300 milyon dolarlık bir maliyeti var. Beklenen maliyet ise 1 trilyon.

Kaspersky Lab'de çalışan uzman Sergey Lozhkin, hedef alınan her kuruluşun yaklaşık 10 milyon dolar kaybettiğini söyledi.

'SORUMLUSU BANKALAR'

Merkez Bankası da dahil olmak üzere, hedef alınan bankaların hesaplarına girebilmek için virüslü Word dosyalarının kullanıldığı belirtiliyor. Bankanın bir çalışanı kendisine gelen e-postayı açtığında, sistemin açığından yararlanan kötü amaçlı yazılımlar, bir bilgisayardan diğerine ulaşıyor ve tüm banka sistemini ele geçirebiliyor. Hesaplardaki para bir ATM'ye iletiliyor, ve bilirli ATM'de bekleyen bir kişi parayı alıyor.

Ukrayna'da yaşanan olayda ise, paranın aktarıldığı ATM'de o anda kimsenin olmaması nedeniyle durum fark edildi ve uzmanlar durumu. Ardından New York Times'da yayınlanan haber ise, tüm vurgunu gözler önüne sermiş oldu.

Saldırıdan etkilenen bankaların isimleri açıklanmazken, Lozhkin konuyla ilgili bankaları siber altyapılarını yenilememekle, dolayısıyla durumdan sorumlu olmakla suçladı.