Brezilya'da seçim anketlerine göre Bolsonaro önde gidiyor

Brezilya'da yapılan bir seçim anketinde Toplumcu Liberal Parti (PSL) adayı Jair Bolsonaro yüzde 28 oyla birinci, Luiz Inacio Lula da Silva'nın yerine aday olan İşçi Partisi (PT) adayı Fernando Haddad ise yüzde 19 oyla ikinci sırada yer aldı. İki ismin seçimlerde ikinci tura kalması bekleniyor.

Dış Haberler

Brezilya'da salı günü açıklanan bir seçim anketi sonucuna göre Toplumcu Liberal Parti'nin (PSL) başkan adayı Jair Bolsonaro oylarını artırarak ilk sıradaki yerini korurken, İşçi partisi (PT) adayı Fernando Haddad, ikinci sıraya yükseldi.

Ibope tarafından yayımlanan anket sonucu, eski bir yüzbaşı olan ve yolsuzluk karşıtı söylemleriyle öne çıkan sağcı Bolsonaro'ya olan desteğin geçen haftadan bu yana yüzde 2 oranında artarak yüzde 28'e ulaştığını gösteriyor.

6 Eylül tarihinde bıçaklı suikast girişimine uğrayan Bolsonaro, ağır yaralanması nedeniyle 7 Ekim'de gerçekleşecek ilk tur oylamaya kadar mitinglere katılamıyor.

Şu an hapiste olan eski devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın yerine aday olan Haddad ise bir önceki İbope anketine göre oylarını 11 puan artırarak yüzde 19 oy oranına ulaştı.

Bolsonaro ve Haddad'ın seçimlerde ikinci tura kalarak başa baş mücadele etmesi bekleniyor.

Bir önceki sonuçlara kıyasla Demokratik Emek Partisi (PDT) adayı Ciro Gomes yüzde 11 oy oranında kalırken, Brezilya Sosyal Demokrasi Partisi (PSDB) adayı Geraldo Alckmin 2 puan kaybederek yüzde 7, Sürdürülebilir Bağ (REDE) adayı Marina Silva ise 3 puan kaybederek yüzde 6 oy oranına sahip oldu.

Seçimlerde ilk tur 7 Ekim'de, olası ikinci tur ise 28 Ekim'de gerçekleşecek.

Ankete katılanların "hangi adayın karşısında oldukları" sorusuna verdikleri yanıtlarda ise, Bolsonaro yüzde 42 ile ilk sırada yer alırken, Haddad'a karşı olanların oranı yüzde 29 oldu. Bu durum Haddad'ın ikinci tur oylamadaki şansının yüksek olacağı şeklinde yorumlandı.

2 bin 506 kişinin görüşünü paylaştığı ankette yüzde 2'lik bir hata payı olduğu belirtildi.