Brezilya'da homofobik ve bilim dışı karar: Eşcinsellik hastalık olarak kabul edildi!

Brezilya'da gerici bir yargıç, psikologların, eşcinselliği bir hastalık olarak sınıflandırıp "eşcinsel dönüştürme terapisi" adı altında terapi uygulamasını onayladı. Karara tepkiler büyürken, popüler sanatçılardan Ivete Sangalo "Esas hastalar bu saçmalığa inananlardır" dedi.

Brezilya'da bir yargıç, psikologların, eşcinselliği bir hastalık olarak sınıflandırıp "eşcinsel dönüştürme terapisi" adı altında terapi uygulamasını onayladı.

1999’da Federal Psikoloji Konseyi’nin bu tür terapileri yasaklayan kararını geçersiz kılan Brasilia Federal Yargıcı Waldemar de Carvalho’ya ülkedeki eşcinseller tepki gösterdi ve kararı temyize taşıyacaklarını açıkladı.

EŞCİNSELLERDEN TEPKİ: BREZİLYA DA MUHAFAZAKAR DALGADAN MUZTARİP 

İngiliz Guardian gazetesine konuşan ülkedeki eşcinsel siyasetçilerden David Miranda, “Bu karar LGBT topluluğunun son yıllarda elde ettiği ilerici kazanımlara vurulan büyük bir darbedir. Dünyadaki bazı ülkeler gibi Brezilya da muhafazakar bir dalgadan muzdarip” dedi.

"ESAS HASTALAR BU SAÇMALIĞA İNANANLARDIR"

Karar, bir bankanın eşcinsel sanatçılarla ilgili düzenleyeceği serginin sağcı ve evanjelik protestan grupların protestoları nedeniyle iptal edilmesinden bir hafta sonra verildi.

Ülkenin popüler sanatçılarından Ivete Sangolo da Instagram hesabından “Esas hastalar bu saçmalığa inananlardır” paylaşımında bulundu.

Bir diğer ünlü şarkıcı Larissa Machado ise “Ülkemde insanlar ölüyor, açlık ve yolsuzluk yaygın, eğitim yok, hastane yok ve yetkililer vakitlerini eşcinselliğin hastalık olduğunu öne sürmeye harcıyor” dedi.

KARAR NASIL VERİLDİ? 

Yargıç de Waldemar de Carvalho’nun açıkladığı hüküm, 2016’da “eşcinsel dönüştürme terapisi” uyguladığı için lisansı iptal edilen Rozangela Justino adlı evanjelik protestan psikologun başvurusu üzerine açılan davanın sonucunda verildi.

PSİKOLOJİ KONSEYİ: KARAR TEHLİKELİ TEMYİZE GÖTÜRECEĞİZ

Federal Psikoloji Konseyi kararı tehlikeli bulduğunu açıklayarak temyize götüreceklerini duyurdu.

Brezilya Ulusal LGBT İttifakı lideri Toni Reis de temyize başvurusunda bulunacaklarını belirtti.

"HASTALIK OLMAYAN BİR ŞEYİ TEDAVİ DE EDEMEZSİNİZ"

Guardian’a konuşan Konsey Başkanı Rogerio Giannini, “Hastalık olmayan bir şeyi tedavi edemezsiniz. Bu bilimsel bir tartışma değil, dini ve muhafazakar duruşlara bağlı bir tartışmadır” dedi.