Brezilya'da halk meclis darbesine karşı sokağa çıktı

Brezilya'da halk Dilma Rousseff'i görevden uzaklaştıran meclis darbesine karşı sokağa çıkarken, Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak'tan kınama geldi.

Dış Haberler

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, meclis darbesiyle görevinden uzaklaştırılmıştı. Bunun üzerine Brezilya halkı sokağa çıkarak meclis darbesini protesto etti.

Rousseff yaptığı açıklamada yasadışı hamleyi yasal yollarla engelleyeceğini ve resmi görev süresi 2018'de bitene kadar görevde kalacağını söylerken, Brezilya Evsiz İşçiler Hareketi (MTST) ve daha pek çok işçi kuruluşu Rousseff'in yanında olduklarını duyurdu.

'EMPERYALİZMİN GERİCİ KARŞI SALDIRISI'
Küba tarafından yapılan açıklamada, Brezilya'da yaşananların "emperyalizmin ve oligarşinin Latin Amerika ve Karayipler'deki devrimci ve ilerici hükümetlere karşı gerici karşı saldırısı" olduğu söylenirken, meclis darbesinin istikrarı ve barışı tehlikeye attığı belirtildi.

Latin Amerika İçin Bolivarcı İttifak (ALBA) da yapılanı kınadı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ALBA adına yapılan açıklamayı okuyarak, Rousseff'in gitmesinin emperyalizmin bölgede mevzi kazanması anlamına geldiğini söyledi.

Maduro, meclis darbesini tanımadıklarını söyleyerek, Latin Amerika ve Karayipler hükümetlerini darbeyi meşrulaştırmamaya çağırdı. Açıklamada darbenin bütün bölgeye karşı yapıldığı ve "halk iktidarları dönemini bitirmeyi amaçladığı" bildirildi.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ve Ekvador Dışişleri Bakanlığı da yaptıkları açıklamalarla Rousseff'e desteklerini duyurdu.