Brezilya'da 'darbe'nin ses kayıtları ortaya çıktı

Brezilya'da Başkan Dilma Rousseff'e karşı başlatılan darbe sürecinin, kamuoyuna lanse edildiği gibi "yolsuzlukların üzerine gitmek" amacıyla değil, bilakis yolsuzluk soruşturmalarını kapatmak için tertiplendiğine ilişkin kanıtlar ortaya çıktı.

Dış Haberler

Brezilya'da İşçi Partisi (PT) kökenli Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevden el çektirilmesi hakkında yeni bilgiler ortaya çıkıyor.

The Intercept'in Folha de São Paulo'dan aktardığına göre, yolsuzluk iddiasıyla görevinden el çektirilen Rousseff'e yönelik darbe, aslında yolsuzluk soruşturmalarının üzerine örtmek için yapıldı.

Gazete, Mart ayında yapılan bir telefon görüşmesinin kayıtlarını yayımladı. Bu görüşmede yer alanlar, şu andaki darbe kabinesinde Planlama Bakanı olarak görev yapan Romero Jucá ile eski petrol müdürü Sergio Machado.

"Car Wash - Araba Yıkama" isimli yolsuzluk soruşturmasının hedefinde yer alan bu iki isim, telefonda, Dilma'nın devrilmesinin, yolsuzluk soruşturmasının sona ermesinin tek yolu olduğunu konuşuyor.

Görüşmede, Dilma'nın devrilmesinde rol oynayacak ulusal kurumlardan da bahsediliyor. Bunlar arasında ordu komutanları da yer alıyor.

Görüşmede açıklandığı üzere, hedef Rousseff'in gönderilmesi ve yerine Michel Temer'in geçirilerek, medya ve diğer yerleden gelen soruşturmaya devam etme baskısını ortadan kaldırmak.

Bunun için, Rousseff'e karşı bir "ulusal pakt" kurulması gerektiği söyleniyor.

Romero Jucá, Temer'in partisi PMDB'nin lideri ve şu anda Temer'in en yakınındaki 3 kişiden biri olarak biliniyor.

75 dakikalık telefon görüşmesini kimin kaydettiği bilinmiyor, ancak gazeteye göre kayıtların tamamı şu anda savcının elinde.

Görüşmenin bir yerinde Jucá, "Generallerle konuşuyorum, ordu komutanlarıyla. Mevzuya tamam diyorlar, garanti verdiklerini söylüyorlar" diyor.

Jucá ayrıca, ordunun "Topraksız İşçileri Hareketi'ni (MST) izlediğini" de söylüyor. MST, tarım işçilerinden oluşan ve Rousseff PT'sinin toprak reformu ve eşitsizliği azaltıcı reformlarına destek veren bir hareket.

Bir başka önemli nokta ise, Jucá'nın Anayasa Mahkemesi'ndeki bazı yargıçları "bağladığını" söylemesi. Jucá, "yalnızca birkaç yargıca ulaşamadım" diyor.

İlginç olan, Jucá telefon görüşmesinin yapıldığını doğruladı, ancak sözlerinin bağlamından kopartılarak yanlış anlaşıldığını ileri sürdü.

Bakan'a göre görüşme, "Araba Yıkama" soruşturması ile ilgili değil, Brezilya'nın içinde bulunduğu ekonomik krizden nasıl çıkacağıyla ilgiliydi.