Brezilya polisinin öldürdüğü 5 gencin aileleri: Oğullarımız yoksul ve siyahi olduğu için öldürüldü

Brezilya polisi, yoksul ve siyahileri hedef alıyor. Dün öldürülen 5 gencin ailesi, polisin yoksulları düşman, yaşadıkları yeri ise savaş meydanı ilan ettiğini söyledi.

Brezilya'nın Rio kentinde dün polis tarafından öldürülen 5 kişinin aileleri, polisin yoksulları düşman ilan ettiğini söyleyerek isyan etti.

Öldürülen 18 yaşındaki gencin annesi  Monica Aparecida Santana Correa, oğlu ve yaşları 18-25 yaş arasında değişen arkadaşlarının Rio de Janeiro'nin kuzeyinde bir arabanın içinde dolaşırken hedef olduğunu söyledi.

Polis ekibinin 4 üyesi, olayın ardından tutuklandı. Polisler, olay yerine suçlarını örtbas etmek ve adli süreci yanıltmak için gençlere aitmiş gibi silah yerleştirmekle suçlanıyor. Polislerin amacının, gençlerin karşı ateş açtığı iddiasına sığınmak olarak ifade ediliyor.

Öte yandan, 5 gencin bulunduğu arabada en az 50 tane kurşun izi saptandı.

'OĞULLARIMIZ SİYAH VE YOKSUL OLDUĞU İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ'

Olayın gerçekleştiği Costa Barros mahallesi, yoksulların, işçi ailelerinin yaşadığı bir bölge ve bu nedenle sık sık polis tehdidi altında olduğu bildiriliyor. 

Öldürülen 25 yaşındaki Castro Rodrigues'in annesi; "Beyaz bir arabanın içinde 5 tane siyahi adam gördüler ve onları öldürdüler, eğer beyaz olsalardı anneleri burada ağlamak yerine gülüyor olacaktı" dedi. Anne Rodrigues; "Ama onlar siyahtı, Costa Barros'ta yaşıyorlardı, oğullarımız bu yüzden öldürüldü. Onların haydut olmadığını biliyorlardı" ifadelerini kullandı.

Polis şiddetine uğramış sayısız Riolu aileyi temsil eden avukat Jorge Roberto Lima da Penha, derme çatma bir toplum merkezinde verdiği demeçte, yoksulları hedef alan polis şiddetini "barbarca cinayetler" olarak niteledi.

Af Örgütü'nün verilerine göre, Brezilya'da polis son 5 yılda 1519 kişiyi öldürdü.