Brexit, Avrupa'yı nasıl etkileyecek?

Britanya'nın AB'den çıkma yönünde karar vermesi, Avrupa'nın tamamını etkileyecek bir dalgayı tetiklemiş olabilir.

Dış Haberler

Britanya'da yapılan referandumdan, "AB'den ayrılık" kararının çıkmasının ardından, tüm Avrupa'da AB karşıtı partiler harekete geçecek gibi görünüyor.

Financial Times, Brexit'in Avrupa'ya etkilerini araştırdı.

FRANSA
Fransa'da, sağcı ve AB karşıtı Ulusal Cephe'nin (FN), Brexit'in ardından gücünü artırması bekleniyor.

FN lideri Marine Le Pen, "Fransa'nın AB'den ayrılmak için Britanya'dan binlerce kez fazla nedeni var" demişti. Fransa'da önümüzdeki sene cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.

AB'nin çürüdüğünü savunan Le Pen, Brüksel'i "totaliter" olarak nitelendirmiş ve "ulusların Avrupası"na geri dönüşü savunmuştu.

Le Pen'in yanı sıra, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de son zamanlarda anti-AB söylemini yoğunlaştırdı. 

ALMANYA
Alman yetkililer, mali şoklara karşı dayanıklı olduklarına emin.

Ayrıca, Britanya'nın 3. büyük ihracat pazarı olmasına rağmen, Brexit'in de Almanya'yı çok etkilemeyeceğini düşünüyorlar.

Ancak Almanya, Brexit'in politik sonuçlarından, özellikle de kendi batısında büyüyen anti-AB görüşlerden endişe duyuyor.

AB'nin bir arada tutulabilmesi için Brüksel'in görev almasını, anti-Brüksel ve anti-bürokrasi görüşler nedeniyle sorgulayan Almanya, bu konuda kendisinin ağırlık koyabileceğini ve öncülük yapabileceğini düşünüyor.

Ancak Merkel'in elinin, küresel mali şok, Yunanistan'daki "kurtarma" süreci, Ukrayna sorunu ve mülteci krizi nedeniyle zayıf olduğu düşünülüyor.

HOLLANDA
Brexit'in ardından, Hollanda'nın AB'den çıkışı için "Nexit" çağrıları da başladı.

Sağcı ve anti-AB PVV'nin lideri Geert Wilders, "Britonlar için hurraa!" şeklinde bir tweet attı. Wilders, "Şimdi sıra bizde, Hollanda için referandum zamanı!" dedi.

Hollanda'da önümüzdeki sene genel seçimler var.