Brett McGurk: Erbil'e alternatif sunduk, yanıt bekliyoruz

Brett McGurk, “Başkan Mesud Barzani’ye alternatif sunduk. Yanıtını bekliyoruz” dedi.

ABD Başkanı'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, referandum kararının sadece Mesud Barzani’nin kararı olmadığının farkında olduklarını belirterek “Başkan Mesud Barzani’ye alternatif sunduk. Yanıtını bekliyoruz” dedi.

Rûdaw'ın aktardığına göre Brett McGurk, başkent Erbil’de düzenlediği basın toplantısında, Bağdat’ta Haydar Abadi ile 2 buçuk saat görüştüklerini daha sonra Süleymaniye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi Hero İbrahim Ahmed ve Değişim Hareketi (Goran) ile bir araya geldiklerini, bugün de Başbakan Neçirvan Barzani ve IKBY Başkanı Mesud Barzani ile görüştüklerini belirtti.

Barzani ile yapılan görüşmenin olumlu geçtiğini ve görüşmeleri sürdüreceklerini dile getiren McGurk, “Sayın Barzani ile başta referandum olmak üzere bir çok konuyu ele aldık. Kendisine ABD ve uluslararası toplumun referandumu desteklemediklerini yeniledik” diyerek, şunları dile getirdi:

“Bizler de biliyoruz, kararın sadece Sayın Barzani’ye ait olmadığını. Kaos yaşanmasını istemiyoruz. IŞİD’le savaşa öncelik vermemiz gerekiyor. Referandum uluslararası meşrulukla ilişkili bir konu ancak bu referanduma uluslararası hiçbir güç destek vermiyor ve endişeli bir durum.

Başkan Barzani bizden alternatif istedi. Biz de İngiltere, Fransa ve BM işbirliğiyle Başkan Barzani’ye alternatif sunduk. Kararın sadece Sayın Barzani’ye ait olmadığını, tüm taraflara ait olduğunu biliyoruz.

Kararın yeniden düşünülmesi gerektiğini söyledik. Alternatif olarak, Bağdat’la sorunların çözümü için diyalaoğun sürdürülmesini istedik. Yanıtını en yakın zamanda almak istediğimizi Başkan Barzani’ye ilettik. Referandum süreci devam ederse, birçok farklı sorunu beraberinde getirecektir. Sadece ABD değil, Türkiye başta olmak üzere komşu ülkeler de referanduma karşı. Sunduğumuz alternatife ilişkin ayrıntılı bilgi veremeyeceğim.”

Kaos ortamının oluşmasını istemediklerini ve önceliklerinin IŞİD’le savaş olduğunu yenileyen Brett McGurk, “Referanduma uluslararası desteğin olması gerekiyor. Bunun için referanduma alternatif sunduk” dedi.

Mesud Barzani’nin, ABD Dışişleri Bakanı’nın ziyareti sırasında referanduma karşı alternatif sunulmasını istediğini belirten McGurk, “Bizler de tüm taraflarla görüşmeler yaptık ve bugün de Başkan Barzani’ye alternatif sunduk” diye konuştu.