BP CEO'su: Petrol fiyatları fazla yüksek, bu durum sağlıklı değil

BP CEO'su Bob Dudley, petrolün varil fiyatının 80 doları aşmasının sağlıklı olmadığını söyledi. Dudley, petrol fiyatlarının 50-65 dolar arasında seyretmesi gerektiğini savundu.

Dış Haberler

BP CEO'su Bob Dudley, "Küresel petrol fiyatları çok yüksek ve bu durum dünya için sağlıklı değil" diye konuştu. Dudley, Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye'nin varil başına 80 doları aşan fiyatlardan olumsuz etkilendiğini belirtti.

"Petrol ve enerji için sağlıklı bir fiyat var ve petrol üreten ülkelerle tüketen ülkeler arasında denge kuran bir fiyat olması gerektiğine inanıyorum" diye konuşan Dudley, "Bana göre bu fiyat 50 dolar ile 65 dolar arasında. Dünya böyle bir fiyatla yaşayabilir" ifadelerini kullandı.

PETROL FİYATLARI YÜZDE 20 ARTTI

Petrol fiyatları bu yıl yüzde 20 artış gösterdi. Brent petrolün fiyatı bu ayın başlarında 86 dolara ulaşarak zirveye çıktı.

ABD'nin İran ve Venezuela'ya yaptırımları petrol fiyatlarında artışa sebep olurken, 2014 sonrası petrol fiyatlarının ilk kez 100 doları aşabileceği konuşulmaya başlandı.

'FİYATLARIN YÜKSEKLİĞİ YAPAY'

Dudley, petrol fiyatlarının yüksekliğinin "yapay" olduğunu, artışın petrol üreticisi Venezuela ve İran üzerindeki yaptırımlardan kaynaklandığını savundu.

Yaptırımların çekilmesi durumunda petrol fiyatlarının arz-talep ile belirleneceğini ve 60-65 dolar seviyesine gerileyeceğini söyleyen Dudley, "İran yaptırımlarının her şeyi etkilediğini" dile getirdi.

BP İRAN YAPTIRIMLARINI DELMEYİ DÜŞÜNMÜYOR

Dudley, Avrupa Birliği, Çin ve Rusya'nın ABD'nin İran yaptırımlarını delme planına da değinerek, BP'nin bunun parçası olmayacağını söyledi.

"Bunu denemeyeceğiz" diyen BP CEO'su, yaptırımları delme girişimine ilişkin "Bunun çok riskli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Avrupalı petrol şirketlerinin İran'dan çekilmesi sonucu, Çinli şirketler onların yerlerini almaya başlamıştı.