Böyle devlet başkanı olur mu: ABD'ye gitti, ülkemize ABD üssü kurun size para verelim, üssün adı da 'Trump Kalesi' olsun dedi

Washington’a gezi düzenleyen Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ABD’den kendi ülkesinde askeri üs kurmasını istedi. Duda bu adımın ‘Rus saldırganlığına’ caydırıcı etkide bulunacağını söyledi. Duda’nın ABD gezisi, Polonya’nın AB’yle olan gerginliği düşünüldüğünde ayrı bir önem taşıyor.

Dış Haberler

ABD’ye giden Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump’la görüştü. Trump’tan Polonya’da bir ABD askeri üssü kurmasını isteyen Duda, bu adımın "Rusya'nın saldırganca tutumunu" dizginleyeceğini söyledi. Polonya Cumhurbaşkanı Duda "Rusya'nın saldırganca tutumuna karşı Avrupa'nın bu bölgesinde caydırıcı amaçlı askeri üs kurulmasının Polonya kadar ABD'nin de çıkarına” dedi.

‘ÜSSÜN ADI TRUMP KALESİ OLSUN’

ABD Başkanı’ysa Polonya’nın talebini ciddi bir şekilde gözden geçireceğini söyledi. ABD Savunma Bakanı James Mattis "önemli hususlara açıklık getirilmesi gerektiğini" ve "Polonya'daki sürekli Amerikan askeri mevcudiyeti ile ilgili nihai kararın henüz verilmediğini" söyledi. ABD'yle daha da yakınlaşmak isteyen Polonya yönetimi, ülkeye kurulacak askeri üs karşılığında Mayıs ayında ABD'ye 2 milyar dolar teklif etmişti.

Duda basına yönelik konuşmasında ABD’den kurmalarını istedikleri askeri üsse ‘Trump Kalesi’ ismini önererek espiri yaptı.

ALMANYA VE RUSYA’NIN KUZEY AKIMI PROJESİNE TEPKİ

Rusya’nın Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya doğru çekilen ikinci boru hattı projesi NATO zirvesi sırasında Trump’ın hedefindeydi. Trump, Almanya’nın Rusya’nın esiri olduğunu söylediği söylediği zirvede AB’nin ABD’den sıvılaştırılmış doğalgaz alması gerektiğini belirtmişti.

Donald Trump bir kez daha Almanya ve Rusya arasındaki "Kuzey Akımı 2" projesini gündeme getirerek “Almanya'nın enerji ihtiyacını karşılamak için Rusya'ya milyarlarca dolar ödemesini uygun bulmuyoruz ve bu Almanya'da yaşayanlar için son derece kötü” dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda’ysa ABD’nin sıvılaştırılmış gaz teklifini doğru bulduklarını ve ithal etmeye başlayacaklarını söyledi. Duda, Polonya'nın enerji güvenliği açısından "Kuzey Akımı 2" projesinin büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

POLONYA-AB GERGİNLİĞİ YÜKELİRKEN WASHİNGTON ZİYARETİ

Almanya ve AB’yle arası gergin olan Polonya, en son AB’deki oy yetkisinin elinden alınması tehdidiyle karşı karşıya kalmıştı. İktidara gelmesinden bu yana Polonya’daki Duda hükümeti Almanya’nın Polonya’ya savaş tazminatı ödemesi gerektiğini söylüyor ve AB ülkelerini, ‘Polonya’yı 1945’te Ruslara terketmekle’ suçluyor. Duda’nın ABD ziyareti Batı medyasında Polonya’nın AB’yle körelen ilişkilerinin ikame etme çabası olarak görülüyor.