Bosnalı Sırpların referandum kararı garantör ülkeleri böldü

Bosna'daki garantör ülkeler, Bosnalı Sırpların referandum kararı karşısında bocalıyor.

Dış Haberler

Bosna'daki Sırp Cumhuriyeti'nin (Republika Srpska) referandum kararı almasının ardından, gözler garantör ülkelere çevrildi.

Balkan Insight'ta yer alan habere göre, referandum konusuyla ilgili garantör ülke ve kurumların bulunduğu Barışı Uygulama Konseyi (PIC) toplanacak.

Bugün Saraybosna'da yapılması planlanan toplantı, yeni görüşmeler yapılması amacıyla ertelendi.

Batılıların ve Boşnak yönetimin uyarılarına rağmen, Bosnalı Sırplar 25 Eylül'de referandum kararı almıştı.

ABD'nin referandumu anayasaya aykırı bulduğu belirtilirken, Rusya'nın öteden beri Bosnalı Sırpların kendi kaderini tayin hakkını savunduğu belirtiliyor.

Ancak bazı AB ve NATO ülkelerinin, referandum kararını kınamasına rağmen, Bosna ve Hersek için Yüksek Temsilci Ofisi'nin yetkilerini kullanarak referandumu engellemesine itiraz ediyor.

Referandum kararı, Bosna Anayasa Mahkemesi'nin, Sırp Cumhuriyeti'nin Milli Gün olarak 9 Ocak tarihini belirleyemeyeceğini söylemesi üzerine alındı. Bu tarih, St.Stephen Ortodoks Günü'nü, hem de 1992'de Bosna'dan ayrılan Sırp Cumhuriyeti'ni işaret ediyor.

Anayasa Mahkemesi, bu Milli Gün tarihinin, Sırp olmayanları aşağılayıcı bir yanı olduğunu söyleyerek, Sırp Cumhuriyeti'nden tarihi değiştirmesini istiyor.

Referandumda, bu kararın desteklenip desteklenmediği sorulacak.