Birleşerek rekabet: Avrupa'da iki tank holdingi birleşti

Almanya ve Fransa'nın iki silah tekeli, ABD ve İngiltere ile rekabet için birleşme kararı aldı.

soL - Almanya

Savaş tankı üreten Alman şirketi Krauss-Maffei Wegman (KMW) ile Fransız silah şirketi Nexter Systems dün Paris'te birleşme karar aldı.

İki silah holdingi yaptıkları ortak açıklamada, ''tanklar için Airbus'' yapmak istediklerini söylediler. Bu birleşme ile Avrupa'daki iki büyük silah şirketi korkutucu bir güce ulaşmış oldu.

SİLAH DEVLERİ ARASINDA REKABET İÇİN BİRLEŞİLDİ
Çarşamba günü Paris'te Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian ile Almanya Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri Markus Grübel'in hazır bulunduğu imza töreni ile iki silah şirketinin birleşmesi karar altına alınmış oldu.

Her iki holding bünyesinde 6 bin çalışan ile  yıllık ciroları 2 milyar avroya ulaşıyor.

Münih ve Paris merkezli bu iki silah holdinginin birleşmesini öncelikle Avrupa açısından sorunlu gören pek çok uzman, bu birleşme ile asıl amacın ABD silah devi General Dynamic ile İngiliz BAE Systems'le rekabet edebilmek olduğu belirtiliyor.

'AVRUPA SİLAH ENDÜSTRİSİ KONSOLİDE EDİLDİ'
KMW'nin şefi Frank Haun Paris'deki imza töreninde, ''Bu birlik, Avrupa silah endüsrisinde zamanı gelmiş de geçmekte olan bir ihtiyacı konsolide etmiştir'' dedi.

Nexter'in şefi Philippe Burtin ise, bir yıldan beri sürmekte olan ''Avrupa'nın bu stratejik projesi''nin  sonuca bağlanmasında desteği olan devlet yetkilileri ile diğer kişilere teşekkür etti.

Birleşme ile holdingin adı geçici olarak New Company'ın kısaltması olan ''Newco'' olarak saptanırken, asıl adının KMW And Nexter Together'in kısaltması olan ''Kant'' olacağı açıklandı.

KMW savaş tankları ''Leopard''lardan dolayı tatnınan bir holding. Nexter ise ''Leclerc'' tanklarını üretmişti.

Barış örgütleri tarafından eleştirilip, protesto edilen bu anlaşmanın, silah satışıyla ünlü, savaş kışkırtıcısı iki ülkenin politikalarına daha da hız katacağı belirtiliyor.

Eleştirileri yanıtlayan Alman Federal Ekonomi Bakanlığı, ''Almanya silah satışı konusunda mevcut kurallarını yumşatmayacaktır'' iddiasında bulunuldu.

ALMAN SOSYAL DEMOKRATLARDAN 'FRANSIZLAR DOMİNANT OLACAK' KAYGISI
Sözü geçen anlaşmaya bir eleştiri de Almanya'daki koalisyon hükümetinin ortağı sosyal demokrat parti SPD'den geldi. SPD grupbaşkanvekili Reiner Arnold, Fransızların politik ilişkilerinde işbirliği yaptıkları ortaklarından çok kendileri lehine hareket ettiklerini ileri sürerek, ''Geçmişte yaşadıklarımız biliniyor. Airbus olayı hâlâ hafızalardadır'' dedi.

Sol Parti içindeki bazı milletvekilleri, bu iki silah şirketi arasındaki birleşmeyi eleştirerek, silah satışlarının daha da artması anlamına geleceği ve  yeni savaşların çıkmasına vesile olacağı için kınadığıklarını açıkladılar.