Birçok ülkenin işçi sendikalarından ortak 1 Mayıs açıklaması: Dayanışma halkların silahıdır...

İşçi sendikaları 1 Mayıs'a ilişkin yaptıkları ortak açıklamada emperyalist savaşlara ve sömürüye karşı mücadele çağrısı yaptı. Açıklamada, "Kapitalistlerin ve müttefiklerinin bize yabancı ve bize düşman olan bayraklarının arkasında sıralanmıyoruz. İşçi sınıfının çıkarlarının bayrağını yükseltiyoruz" denildi.


Türkiye, Suriye, Filistin, Yunanistan, Kıbrıs, Sırbistan, Avusturya, İtalya'dan işçi sendikaları 1 Mayıs nedeniyle açıklama yayınladı.

"Dünyanın tüm işçileri ile sömürüsüz, savaşsız ve mültecisiz bir Dünya için mesajı..." başlıklı açıklamada mücadele çağrısı yinelendi.

Açıklama şu şekilde:

Bu 1 Mayısı, emperyalist fırtınanın eşliğinde karşılıyoruz. Silahlı çatışmalar, Ukrayna’dan Karadeniz’den Balkanlara, Ege Denizi’nden Doğu Akdeniz’e, Orta Doğu’dan Kuzey Afrika’ya kadar uzanan bir hatta yaygınlaşıyor.

Tekellerin çıkarları için Petrol, doğal gaz, enerji transfer hatları ve pazarların kontrol edilebilmesi amacıyla kızışan emperyalist rekabete Amerika Birleşik Devletleri, AB, Rusya ve ülkelerimizin hükümetleri de dâhil oluyor.

Yüz binlerce insanın yaşamını kaybetmesine ve milyonlarca insanın mülteci konumuna düşmesine yol açan Suriye’deki savaş, emperyalistler arasındaki rekabetin ve çok boyutlu bir emperyalist müdahalenin sonucudur. Bu savaş, bir avuç sömürücünün servetini artıran kapitalizmin aynı zamanda krizler, sosyal sorunlar, savaşlar, mülteciler ve milyonlarca işçi için yıkıcı sonuçlar doğurduğunu da göstermektedir.

Emperyalistler dünyayı halkların kanı ile bölmekte ve halklar arasında ulusalcı rekabetler yaratmaktadır.

Balkanlar, emperyalist savaşlar neticesinde sınırların değiştirilmesiyle birlikte ülkelerin nasıl kanlı ve yıkıcı bir biçimde dağıldığına tanıklık etmiştir.

Baltık’tan Balkanlara, Ege Denizi’nden Akdeniz’e kadar geniş bir coğrafyaya yayılan NATO ordusu ve donanması, “kurtlar ittifakı”nın çıkarlarını korumakta; bölgede rakiplerine karşı tekellerin çıkarlarını gözetmektedir.

Tüm ülkelerdeki işçi sınıflarını işsizlik, yoksulluk ve sefalete mahkûm eden bu saldırı, sınıf siyaseti bakımından madalyonun bir yüzüdür.

Madalyonun diğer yüzünde ise büyük tekel gruplarının çıkarları için yürütülen haksız emperyalist savaş yer almaktadır.

Bölgemizde yaygın bir silahlı çatışma olasılığını gözeterek, kavganın en ön cephesinde yer alan halklarımız ve sendikalarımızla ortak eylem ve dayanışma içinde ülkelerimizin işçi sınıflarını korumak için bir duvar ördük.

Tüm haklarımız için mücadele veriyoruz, işçi sınıfı ailelerinin güncel taleplerinin karşılanmasını talep ediyoruz. Sömürüye ve sömürücülere karşı mücadele ediyoruz.

Bu mücadele, sömürücülerin kendi ülkelerindeki hükümetler ve ABD-NATO-AB ile ittifaklar kurarak başka ülkelerin işçilerine karşı açmaya hazırlandıkları savaşlara kendi ülkelerimizin katılmasını engellemeye yönelik mücadelemizle da kopmaz bağlar içindedir.  

Burjuvazi hem savaş hem “barış” dönemlerinde kendi sınıf çıkarlarını “ulusal çıkarlar” olarak sunmaktadır.

Onların karı için kendimizi feda etmeyeceğimiz, namlularındaki mermi olmayacağız.

Farklı ülkelerin işçi sınıflarını, halklarını bölebilecek herhangi bir şey yoktur. Aksine ortak çıkarlarımız etrafında birleşmiş durumdayız; zenginliğin, yoksulluğun ve patronların olmadığı, kendimize ait bir hayat için birleşmiş bulunmaktayız.

İşte tam da bu nedenle:

Sınır ötesi emperyalist müdahale ve savaşlara müdahil olunmaması için, NATO ve AB’nin mezbahalarına dahil olunmaması için,

Tüm askeri üslerin kapatılması, NATO’nun Ege Denizi ve Balkanlardan defolması için,

Herhangi bir kapitalist siyasi-askeri ittifaka girilmemesi için,

Sınırların ve sınırları koruyan anlaşmaların değiştirilmemesi için,

Sınır ötesi askeri müdahalelere kaynak aktarılmaması için, kamu kaynaklarının işçi sınıfı ve ailelerinin ihtiyaçlarına yönelik kullanılması için,

Milliyetçilik, ırkçılık ve şovenizme karşı durmak için,

Mülteciler, göçmenler ve tüm halklarla dayanışma içinde olmak için,

Mücadele ediyoruz!

Kapitalistlerin ve müttefiklerinin bize yabancı ve bize düşman olan bayraklarının arkasında sıralanmıyoruz. İşçi sınıfının çıkarlarının bayrağını yükseltiyoruz.

Haksız savaşlara karşı ve bunlara yol açan nedenleri yok etmek için mücadele ediyoruz.

Dayanışma halkların silahıdır.

Açıklamada yer alan sendikalar: 

PAME- Yunanistan

Nakliyat Iş – Türkiye

Sosyal Iş – Türkiye

Birlesik Metal Iş - Türkiye

Tarım, Gıda, Tütün Sanayi Çalışanlari Özerk Sendikası - Sırbistan

SLOGA - Sırbistan

GFTU –Suriye

WUCP – Filistin

Left Bloc – Avusturya

KTOEOS - Kıbrıs

USB – İtalya

SGB - İtalya