Bilal'in Mısır vatandaşlığına ilişkin ayrıntılar: İlk duruşma geçen Kasım'da görülmüş

Mısırlı blog yazarı Nirvana Mahmud, Bilal Erdoğan'ın vatandaşlığına dair yaptığı araştırmaları aktararak, vatandaşlığın 17 Aralık yolsuzluk skandalı zamanında Bilal Erdoğan'ın Mısır'a kaçması için verildiğini söylüyor.

Dış Haberler

Mısırlı blog yazarı ve yorumcu Nirvana Mahmud, dün Arap gazetesi El-Mısri El-Yorum'da Bilal Erdoğan'ın Mısır vatandaşlığının alınacak olmasına dair bir haberini tweetlediğini söyleyerek, haberde Bilal'in Muhammed Mursi tarafından verilmiş bir Mısır pasaportuna sahip olduğunun aktarıldığını belirtiyor.

Mahmud, pasaportun verilme sebebinin 17 Aralık'taki yolsuzluk skandalının ardından Bilal Erdoğan'ın Gürcistan'a kaçması için çıkartıldığını aktarırken, haberde bunun vatandaşlığın geri alınması için yeterli sebep olarak gösterildiğini söylüyor.

İDDİA BAŞKA KAYNAKLARDA DA VAR
İddiaların ciddiyetinden dolayı Türklerin tweetine büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Mahmud, bu sebeple yeni detaylar araştırdığını belirtiyor. Öncelikle haberin doğru gözüktüğünü söyleyen Mahmud, sadece tek bir gazetede değil, başka Mısır kaynaklarında da yer aldığını belirtiyor.

Sonrasında olayın yeni olmadığını söyleyen Mahmud, tartışmaların Ekim 2014'de Mısırlı hukukçu Samir Sabri olayı dile getirdiğinde başladığını söyleyerek, Sabri'nin bunu Mursi'nin yaptığı pek çok suistimalden biri olarak gösterdiğini ve pek çok yabancıya Mısır vatandaşlığı verildiğini vurguluyor.

İLK DURUŞMA KASIM AYINDA
Olayın savcılığa da gittiği belirtilirken, Sabri'nin getirdiği belgelerle davanın ilk duruşmasının 9 Kasım 2014'de görüldüğü aktarılıyor. Sızan belgeler, Bilal Erdoğan'ın Mısır pasaportuna sahip olduğunu gösterirken, vatandaşlığın koşulu olarak kaldığı yerin de Kahire'deki Birinci Ahram Sokağı olarak gösterildiğini belirtiyor.

Dava dosyasına yalnızca Bilal Erdoğan ve avukatlarının erişebileceğini söyleyen Mahmud, mahkemenin davayı kabul etmesinin de belgelerin doğru olduğunun kabulü olarak görülebileceğini, çünkü davanın konusunun vatandaşlığın olup olmadığı değil, geri alınıp alınmayacağı olduğunu söylüyor.

Mahmud, pek çok suçlamayla karşı karşıya olan Mursi için de bu davanın kötü olacağını belirtirken, Bilal Erdoğan'ın Mısır vatandaşı olduğuna dair iddiaları reddettiğini, gazetenin "paralel yapı" tarafından kontrol edildiğini söylediğini de belirtiyor. Davanın sonraki duruşmasının Ekim'de olacağı aktarılıyor.