Biden'dan Moskova'ya Ukrayna uyarısı

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Rusya'yı Ukrayna konusunda uyardı ve "Barış anlaşmalarına saygı göstermezse daha büyük bir bedel ödeyecek ve yalnızlığı büyüyecektir" diye konuştu.

Ukrayna'yı ziyaret eden Biden, Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığı görüşmeden sonra, Rusya'nın ateşkesi ihlal etmeye devam ettiğini söyledi. Ukrayna'nın doğusunda yaşanan çatışmalarda Nisan ayından bu yana 4 bin 300 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Rusya bu süreç içinde sürekli olarak ayrılıkçıları silahlandırmakla suçlandı ama bu iddiaları hep reddetti. ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın Ukrayna ziyareti, eski başkan Viktor Yanukoviç'in iktidarı bırakmasıyla sonuçlanan kitlesel gösterilerin birinci yıl dönümüne rastladı.

'SİLAH DEĞİL TEÇHİZAT'

Biden Ukrayna'nın Rusya'nın saldırganlığı ile karşı karşıya bulunduğunu söyledikten sonra Rusya'yı "ateşkes anlaşmalarına saygı göstermeye, sınırlarında Ukrayna yönetiminin denetimi sağlamasına katkıda bulunmaya ve bölgeden "yasadışı askeri güçler, askeri teçhizat ve militanlarını" çekmeye çağırdı. Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bütün bu adımları atmayı kabul ettiğini ama hiç birinin hayata geçmediğini de söyledi.

Biden'in ziyareti öncesinde Rus yetkililer de ABD'ye bir uyarıda bulundu ve Kiev yönetimine silah satılmamasını istedi. Amerikalı yetkililer Reuters haber ajansına Biden'ın Ukrayna'ya radarlar ve bazı askeri araçlar gibi teçhizat satışını artıracaklarını ilan edeceğini ama silah satışının söz konusu olmadığını söylediler.

TOPÇU ATEŞİ İDDİASI

Biden Kiev ziyaretini sürdürürken, ülkenin doğusundaki çatışmalar da sürüyordu. Kiev, Rusya sınırları içerisinden Ukrayna'ya topçu ateşi açıldığını iddia etti. Ukrayna Ordusu sözcüsü Andriy Lysenko, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı militanlar ve Kiev yönetimi arasında Eylül'de imzalanan Minsk ateşkesinden bu yana ilk kez bu tür bir saldırı gerçekleştiğini söyledi. Kiev'in iddialarının ardından henüz Moskova'dan bir açıklama gelmiş değil. Öte yandan, Litvanya’da konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın ateşkes hattına ağır silahlar sevk ettiğini tespit ettik" dedi.

Rusya’ya güçlerini geri çekerek krizi çözme çağrısında bulunan Stoltenberg ayrıca, Kremlin'in uluslararası hukuku ihlâl ettiğini ve Rusya'dan Ukrayna’ya silah sevkiyatını ‘çok ciddi’ sözleriyle yorumladı.

UKRAYNA'DA KOALİSYON

Kiev'de bir başka gelişme ise Batı yanlısı partilerin, anayasal reform çalışmaları da yapacak bir koalisyon kurulduğunu duyurması oldu. Başbakan Arseniy Yatsenyuk düzenlediği basın toplantısında, 450 kişilik parlamentoda 300 milletvekilinin katılımıyla koalisyonun oluşturulduğunu söyledi.

Ekim ayındaki seçimlerden sonra yapılan pazarlıklar sonucu beş partinin anlaşmasıyla oluşan koalisyonda, Başbakan Yatsenyuk’un, Cumhurbaşkanı Petro Poroshenko’nun ve önceki Cumhurbaşkanı Yulia Tymoshenko’nun partileri de bulunuyor.