Beyrut-Prag-Kiev-Washington arasında tuhaf bir casusluk öyküsü

Geçen hafta Lübnan'da 5 kişinin, Çek Cumhuriyeti'nde geçen sene tutuklanan 3 Lübnanlı ile takas için kaçırıldığı öne sürülüyor. Altı kazındıkça tuhaflaşan casusluk hikayesinde, Ukrayna ve elbette ABD de rol oynuyor.

Dış Haberler

17 Temmuz gecesi Lübnan'da, daha sonra uluslararası bir ilgiye dönüşecek olan bir vaka yaşandı.

O gece, Çek Cumhuriyeti vatandaşı olan 5 kişi, Jan Svarc, Adam Homsi, Miroslav Dobes, Merlin Pesek ve Pavel Kofron, Beyrut Uluslararası Havaalanı'na indi. Çekleri, gidecekleri yere götürecek bir araç bekliyordu.

Ancak birkaç saat sonra, Bekaa Vadisi'nde, Beyrut'un 60 km doğusundaki Kefraya'da, Çeklerin bulunduğu araç terk edilmiş bir şekilde bulundu. Pasaportlar, belgeler ve diğer kişisel eşyalar da araçta bırakılmıştı.

Lübnan güvenlik güçleri, hemen olayla ilgili bir soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda, aracın Lübnan vatandaşı Munir Saeb Taan'a ait olduğu ortaya çıktı. Zaten 18 Temmuz günü de, aracın sahibinin babası, oğlunun kaybolduğunu, onunla temas kuramadığını ve nerede olduğunu da bilmediğini polise bildirdi.

BİR CASUSLUK VAKASI
Olayın basit bir insan kaçırma vakası olmadığı, aracın sahibinin akrabalık bağları ortaya çıkınca anlaşıldı.

Munir Saeb Taan, 2014 yılının Nisan ayında Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da gözaltına alınan Lübnan vatandaşı Ali Fayyad'ın üvey kardeşiydi. 

Bunun ortaya çıkmasının ardından, kaçırılanların kimliğine ilişkin de spekülasyonlar başladı. NOW'un iddiasına göre, kaçırılan Çeklerden birisi, Çek istihbaratı için çalışıyordu.

Peki Çeklerin elinde bulunan Fayyad kimdi? İddiaya göre Fayyad, Ukrayna pasaportu taşıyor ve o dönem Ukrayna devletinin elinde bulunan silah şirketi Ukrspecexport için çalışıyordu.

Fayyad, "Kolombiyalı terörist" kılığındaki ABD ajanlarına silah ve kokain satma suçlamasından gözaltına alınmıştı. 

Al Monitor'a konuşan bir Çek diplomat, Fayyad'ın gözaltına alınmasını ABD'nin istediğini söyledi. ABD'li yetkililer, Çeklere, "Avrupa çapında ve Kolombiya'da kaçakçılık operasyonu yürüttüklerini" söylemiş, Interpol aracılığıyla da Prag'daki bir otelde kalan Fayyad'ın yakalanmasını talep etmişti.

UKRAYNA VE YANUKOVİÇ BAĞLANTISI
Çek diplomata göre Fayyad ve arkadaşlarının arkasında "sağlam" bir finansal destek var. Zira, üçlünün durumu aylar boyunca Çek medyasını işgal etmiş.

Diplomat, bu durumun, yaşananların hukuki değil, siyasi olduğunu kanıtladığını düşünüyor. 

Diplomata göre, Fayyad ve arkadaşları "kaçakçılık" nedeniyle değil, Ukrayna'nın geçen sene Batı yanlısı göstericilerce devrilen Rusya yanlısı devlet başkanı Viktor Yanukoviç'e yakın olmaları nedeniyle tutuklandı.

Çek diplomat, ABD'nin "yasal kovuşturma" görüntüsü altında siyasi bir takip yaptığını, ancak ayrıntıları açıklamayacağını belirtti.

İsmini açıklamayan Çek kaynak, Fayyad ve arkadaşları hakkındaki medya kampanyasının ve Lübnan'da yaşanan kaçırılma olayının, Fayyad'ı destekleyenler tarafından, 3'lünün ABD'ye teslimini önlemek ya da takas için yapılmış olabileceğini vurguladı.

Ancak ismini vermek istemeyen birisi, Fayyad'ın bir akrabası, Çek yetkilinin bu hikayesini reddetti. Fayyad'ın akrabasına göre, Bekaa'da kaçırılan Çekler Fayyad'a yardım etmeye çalışıyordu.

Gerçekten de, kaçırılanlarda birisi, Jan Svarc, Prag'da Fayyad'ın savunma avukatlığını üstlenmişti. Kaçırılanlar arasında yer alan bir gazeteci de, Lübnanlı tutuklular hakkında haberler yapmıştı.

Fayyad'ın akrabası, bütün bu olayların uluslararası bağlantısı olduğunu ve bunun köklerinin Ukrayna krizinde yattığını söyledi.

Bu arada Fayyad'ın, Türkiye'de Türk Telekom'un bir kısmını satın alan Suudi şirketi Oger'in bir çalışanı olduğu belirtiliyor.