Beyaz Saray: Yunanistan Euro Bölgesi'nde kalmalı

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Yunanistan’daki krizle ilgili açıklamasında Yunan ve Avrupalı yetkililerin ülkenin Euro Bölgesi’nde kalması konusunda anlaşması gerektiğini söyledi.

Dış Haberler

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Yunanistan’daki krizle ilgili açıklamalarda bulundu. Earnest, Yunan ve Avrupalı yetkililerin Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması konusunda anlaşmaya varmaları gerektiğini söyledi.

Earnest, taraflar arasındaki “ciddi farklılıklara” rağmen Yunanistan’ın borç krizinin ülkeyi para birliği içerisinde tutarak çözülmesinin iki tarafın da çıkarına olacağını ifade etti.

Beyaz Saray Sözcüsü, “Avrupalı liderlerin önündeki görev değişmedi. Biz uzun zamandır var olan farklılıkların giderilmesinin iki tarafın da çıkarına olduğunu ifade ediyoruz” diye konuştu.

ÇÖZÜM AVRUPALILARIN SORUNU

Earnest, ABD’nin bir uzlaşma sağlanması konusunda başrolü oynamayacağını söyledi. Earnest, “En nihayetinde sorunu çözmek Avrupalıların sorumluluğu” diye konuştu. Beyaz Saray Sözcüsü, öte yandan, Obama’nın bu hafta içerisinde konuyla ilgili görüşmek üzere Avrupalı liderleri arayabileceğini sözlerine ekledi.

PİYASALARA PEK ETKİSİ OLMADI

Yunanistan’daki referandumun uluslararası mali piyasalara etkisini de değerlendiren Earnest, siyasi oynaklığa rağmen Yunanistan’daki krizin etkisinin sınırlı olduğunu söyledi. Earnest, ABD ekonomisinin krizden kaynaklanan doğrudan risklere maruziyetinin çok düşük olduğunu ifade etti.

Bugün Japon Nikkei borsası günü yüzde 2,1, Alman DAX endeksi yüzde 1,5, Londra FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,8 kayıpla kapattı. Dow Jones sanayi endeksi ise gün ortasına yüzde 0,1’lik kayıpla girdi.