Beyaz Saray, ABD'li gazeteciyi kurtarmak için Suriye yönetimi ile gizli temas kurmuş

Amerikan yönetiminin, Suriye'de kaçırılan ABD'li bir gazeteciyi kurtarmak için Şam ile gizli bir temas kurduğu iddia edildi.

Dış Haberler

Suriye'deki yasadışı askeri varlığını vekilleri aracılığıyla artırmayı sürdüren Washington yönetiminin, Şam ile gizli bir temasta bulunduğu iddia ediliyor.

New York Times'tan Adam Goldman'ın haberine göre, Trump'ın göreve başlamasından kısa bir süre sonra, Beyaz Saray yetkilileri, Suriye hükümetinin elinde bulunduğuna inandıkları gazeteci ve eski asker Austin Tice'ı kurtarmak için yollar aramaya başladı.

Tice, 5 sene kadar önce "görevdeyken" ortadan kaybolmuştu.

CIA şefi Mike Pompeo'nun o dönem Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu şefi Ali Memlük'ü Tice için telefonla aradığı belirtiliyor. Memlük, ABD'nin yaptırım uyguladığı Suriyeli yetkililer arasında yer alıyor.

İlk görüşmeden sonra başka iletişimlerin de yaşandığı, ancak Nisan ayında Suriye ordusunun yaptığı iddia edilen kimyasal saldırı ve ardından ABD'nin Suriye ordusuna saldırısı sonrasında iletişim kesildi.

Geçen sene Associated Press'e (AP) konuşan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, "Austin Tice Suriyeli yetkililerin elinde değil ve onun hakkında hiçbir bilgiye sahip değiliz" demişti.

ABD istihbaratı, Tice'ın Suriye yönetiminin elinde olduğunu, 2012'de yayımlanan ve Tice'ı elleri ve gözleri bağlı olarak gösteren videonun da Şam'ın "muhalifleri" suçlamak için yapıldığını iddia ediyor.