Beşar Esad: IŞİD'in atar damarı Türkiye

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yaptığı açıklamada IŞİD'in atar damarının Türkiye olduğunu söylerken, Erdoğan'ın Osmanlı'yı canlandırma hayaliyle, Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere çanak tuttuğunu ifade etti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Çinli Phoenix TV'ye konuştu. 

Suriye'de yaşananların bir halk savaşı olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Esad, halk savaşı diye bilmek için toplumun muhtelif bileşenleri arasında bir çizginin olması gerektiğine dikkat çekerken, Suriye’de ise ne etnik, ne dini ne de siyasi farklı bileşenler arasında bir ayrım çizgisinin bulunmadığını belirtti.

Beşar Esad Suriye’de dünyanın 100’den fazla ülkesinden gelen ve yabancı devletlerce desteklenen tekfircilerin bulunduğunu ifade etti.

'ORDU TÜM BÖLGELERDE İLERLEME KAYDEDİYOR'
Son dönemde ilerleyen ordu operasyonlarına da dikkat çeken Esad, Suriye Ordusu'nun tüm bölgelerde ilerleme kaydettiğini ancak Suriye topraklarını tamamında etkin olmadıklarını söylerken bunu da bazı cihatçı gruplara verdiği askeri ve beşeri yardıma bağladı.

Esad, koalisyon uçaklarının bazı bölgeleri bombaladığı dönemde cihatçı grupların kaçmak yerine daha da yayıldığını söyledi.

'MİLİTAN AKIŞI TÜRKİYE'DEN'
Suudi Arabistan’da gerek krallık ailesi gerekse Vahhabi ideolojiye sahip başkaları tarafından IŞİD ve benzeri örgütlere finans sağlandığının herkes tarafından bilindiğini ifade eden Esad; lojistik destek, çalıntı petrolün satışı, yabancı savaşçıların akışının ise tamamıyla AKP desteği ile Türkiye üzerinden yapıldığını belirtti.

Esad IŞİD ve daha başka örgütlerin Türkiye’yi arka bahçe olarak kullandıklarını belirtti. Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar olmaksızın IŞİD’in devam etmesinin kesinlikle mümkün olmadığını belirten Esad; IŞİD’in Suriye’de halk tabanı olmadığını da sözlerine ekledi.

Esad tekfircilerin silah ve terörle bir kısım bölgeleri ele geçirdiklerini ifade ederken, bu radikal örgütlerin pratikte güçlerini Türkiye’den aldıklarını, Erdoğan ve Davutoğlu’nun da şahsi olarak onları desteklediklerini söyledi.

'IŞİD'İN ATAR DAMARI TÜRKİYE'DİR'
Tekfirci örgütlerin petrol satışını nasıl yaptıklarına ilişkin soruya ilişkin de konuşan Esad, bunun temel olarak Türkiye üzerinden yapıldığını belirtti.

Gerek satış, gerekse mali hesaplarda Türkiye’nin temel rolü oynadığını ifade eden Esad, paranın ise Türkiye hükümetinin yanı sıra Katar ve Suudi Arabistan’dan geldiğini, IŞİD’in atar damarının Türkiye olduğunu vurguladı.

'ERDOĞAN OSMANLI'YI CANLANDIRABİLECEĞİNİ DÜŞÜNDÜ'
Beşar Esad; Erdoğan’ın Tunus, Libya ve Mısır’da ihvancıların (Müslüman Kardeşlerin) yönetimi ele geçirdiklerini görmesiyle Suriye’de de bunu başarıp böylece Osmanlı'yı yeniden canlandırabileceğini düşündüğünü söylerken, Erdoğan’ın bunu ‘Osmanlı’ adı altında değil de İslami bir isim altında yapmaya çalıştığını, bunun önündeki tek engel olan Suriye’yi yok etmeye çalıştığını ifade etti.