Beşar Esad: El Kaide'nin hava kuvvetleri İsrail; Erdoğan IŞİD'i destekliyor

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, her savaşın mutlaka siyasi bir çözümle sonlanması gerektiğini belirtirken, İsrail'in El Kaide'ye her türlü desteği verdiğini savundu.

Dış Haberler

ABD, Suriye'deki siyasetinin yönünü değiştirme sinyalini verirken, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Foreign Affairs'e (FAM) dikkat çekici bir röportaj verdi.

Esad, savaşın politikanın araçlarından birisi olduğunu hatırlatarak, mutlaka siyasi bir çöüzmle sona ermesi gerektiğini vurguladı.

FAM muhabirinin, Suriye'nin bir bölümü IŞİD ile Nusra'nın, bir bölümü hükümetin, bir bölümü de seküler Kürt ve Sünni güçlerin elinde olmak üzere 3'e bölündüğü yönündeki bir sorusuna, "Bu gruplar istikrarlı değil" cevabını veren Esad, muhabirin bahsettiği "mini devletlerin" sınırlarının belli olmadığını kaydetti.

Bununla birlikte, esas konunun nüfus desteği olduğunu savunan Beşar Esad, nüfusun çoğunluğunun hala Suriye'nin birliğinin temsilcisi olarak devleti desteklediğine dikkat çekti.

Esad, Kürt bölgesinde de konunun "Kürtlerin devlete desteği"nden çok, Kürtlerin askeri kontrolü sağlaması olduğunu belirterek, bölgede Arap nüfusun daha yoğun olduğunu hatırlattı.

Suriye Cumhurbaşkanı, herkesle görüşmeye açık olduklarını, hiçbir ön şart öne sürmediklerini, ancak kendilerine "muhalefet" denilen gruplara, kimi temsil ettiklerinin sorulması gerektiğini söyledi.

Esad, Moskova görüşmelerinin de "çözüm müzakereleri" olmayacağını, öncelikle bir konferans için hazırlık anlamına geldiğini de ekledi.

Esad, geçen hafta Golan Tepeleri'ne yönelik yapılan İsrail saldırına ve Suriye'deki İran-Hizbullah varlığına da değindi.

Hükümeti destekleyen milis kuvvetlerin, savaşın bir yan ürünü olduğunu söyleyen Esad, bu grupları kontrol altında tutmaya çalıştıklarına dikkat çekti.

Ancak Esad, geçen hafta Kuneytra'da yaşananların bundan farklı olduğunu belirtti. Hükümet olarak, 1974'teki ateşkesten bu yana Golan'a yönelik hiçbir saldırı planlamadıklarını iddia eden Esad, İsrail'in Hizbullah'a suikast düzenlemek için bu bahaneyi kullandığını söyledi.

İsrail'in iki yıldan bu yana Suriye ordu mevzilerine hiçbir neden yokken saldırdığına dikkat çeken Esad, bu ülkenin Suriye'deki muhaliflere destek verdiğini savundu.

Esad, Suriyeliler arasında, "El Kaide'nin hava kuvvetleri olmadığını nasıl söylersin? İsrail hava kuvvetleri var ya!" şakasının yapıldığını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı, ABD ile terörle mücadele konusunda işbirliğine hazır olduklarını, ancak ABD'nin Suriye'de IŞİD'e yönelik saldırısının hiçbir işe yaramadığını söyledi.

Recep Tayyip Erdoğan hakkında da konuşan Esad, "O Müslüman Kardeşler ideolojisine sahip birisi. Müslüman Kardeşler El Kaide'nin temeli çünkü 20. yüzyılda şiddet içeren siyasi İslam'ı ilk geliştiren İslamcı organizasyon" derken, Erdoğan'ın kişisel olarak da IŞİD'i desteklediğini kaydetti.