Beşar Esad: ABD'nin anlaşmaya niyeti olmadığını biliyorduk

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye'de ABD ve Rusya arasında gidilen ateşkes anlaşmasına başından beri inanmadığını, ABD'nin anlaşma yapmak için niyeti olmadığını söyledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Danimarka kanalı TV 2’ye bir mülakat verdi.

İslamcı militanlarla mücadelenin Halep tamamen temizleninceye kadar devam edeceğini belirten Esad, "Teröristlerin sadece Halep'i değil, Suriye'nin herhangi bir bölgesini kontrol altına almasını kabul etmeyeceğiz" dedi.

Mülakatta kendisine arka arkaya yöneltilen, Halep'te sivillerin, çocukların hedef alındığı iddialarını reddeden Esad, “Hastaneleri ve okulları yok etmek gibi bir politikamız yok" dedi. Görüntülerin yer aldığı basın kurumlarının manipülatif haberler yaptığına dikkat çeken Esad, Suriye ordusu ve hükümetini suçlama amaçlı belli başlı görüntülerin seçildiğini söyledi.

Esad, Halep'teki cihatçılara silahlarını indirmeleri ve teslim olmaları durumunda, af imkanı sunduklarını vurguladı.

Rusya ve ABD arasındaki ateşkes anlaşmasının bozguna uğramasından üzüntü duyduğunu söyleyen Esad, anlaşmanın başarılı olacağına en başından beri inanmadığını belirtti.

'ABD'NİN ANLAŞMAYA NİYETİ OLMADIĞINI BİLİYORDUK'

ABD’nin Nusra Cephesi’ni hedef alan operasyonlara yol açacak bir anlaşma istemediğini de belirten Esad; "Anlaşma sadece iki büyük ülke arasındaki müzakere bağlı değil. Anlaşma, niyete bağlı. ABD'nin anlaşma yapmak için niyeti olmadığını biliyorduk" diye konuştu.

Nusra Cephesi için, "ABD'nin Suriye savaşındaki en somut ve etkili kartı" ifadelerini kullanan Esad, Suriye'de ılımlı muhalefet bulunmadığını, bunun "tek boynuzlu at" gibi bir efsane olduğunu söyledi.

Suriye Devlet Başkanı, "Tüm gruplar aynı üyelere sahip. 4-5 sene önce Özgür Suriye Ordusu olarak adlandırılanlar, sonradan El Nusra Cephesi oldu, daha sonra da IŞİD. Aynı üyeler bir gruptan diğerine geçiyor. Bu nedenle teröristleri ayırt edemiyorlar ve etmek de istemiyorlar" dedi.