Berlin’in Türkiye’ye silah ambargosu: Müttefik Türkiye'ye silah yok!

Almanya ve Türkiye arasında gerilen ilişkilerin gölgesi büyümeye devam ediyor. Almanya'nın, NATO üyesi müttefiğine son 5 ay içinde 11 kez silah gönderimini durdurduğu ortaya çıktı.

Dış Haberler

Federal Almanya hükümetinin, son aylarda Türkiye’ye toplam 11 kez silah teslimatı yapılmasını engellediği ortaya çıktı.

Süddeutsche Zeitung'un haberine göre, Sol Parti’nin bir soru önergesini yanıtlayan Federal Ekonomi Bakanlığının yazısında ortaya çıkan “gayrıresmi ambargo”nun, Tayyip Erdoğan yönetiminin bu silahları kendi halkına karşı kullanma olasılığı nedeniyle gündeme getirildiği belirtildi. 

Türkiye’ye de sık sık gelen ve zaman zaman üslerdeki Alman askerleriyle görüşmesine izin verilmeyen Sol Parti milletvekili Jan van Aken’in sorularına verilen yanıtlarda, Türkiye’de insan haklarının ve siyasal durumun kritik bir dönemden geçtiğine işaret edilirken, “özel siyasal gerekçelerle” bir sınırlamanın mümkün olduğu hatırlatıldı. 

SON 5 AYDA 11 TESLİMATA İZİN ÇIKMADI

Türkiye-Almanya ilişkilerin tam da büyük bir gerginlikten geçerken böyle bir karar alınması ilginç bulunurken, Berlin’in böylece Ankara yönünde açık bir mesaj verdiği ileri sürüldü. Hükümet adına verilen yanıtlara göre, 2010 ile 2015 arasında bu tür 8 teslimat reddedilirken, Kasım 2016’dan beri de 11 kez gönderilmesi istenen silahlara izin çıkmadı. Söz konusu teslimat bünyesinde hafif silahlarla bunların cephanelerinin yer aldığı, ayrıca belli silahların üretiminde kullanılan yedek parçaların da Türkiye’ye gönderilmediği anlaşıldı. 

Alman hükümeti adına yapılan açıklamada, Avrupa Birliği’nin yasal düzenlemeleri çerçevesinde hareket edildiğine dikkat çekildi ve silah gönderilen ülkelerdeki insan haklarıyla, uluslararası insani hukukun bu tür kararlara esas teşkil ettiği belirtildi. Silahların kullanıma gireceği bölgelerdeki gerilimler ve silahlı çatışmaların sonucundaki iç durumun göz ardı edilemeyeceğini hatırlatan Bakanlık Sözcüsü, “Alman silahlarının Türkiye içinde ve Kürt çatışmalarında kullanılmasından” kuşku duyulduğuna da işaret etti. 

'NATO DEVLETLERİNE DE SİLAH GÖNDERİMİ YASAKLANABİLECEĞİ GÖSTERİLDİ'

Sol Partili vekil, bu kararla doğru bir adım atıldığını, bir sonraki adımın “Türkiye’nin Almanya’dan hiç silah almaması”nın sağlanması olduğunu söyledi. Türk hükümetinin kendi ülkesinde ve Suriye’de bir savaş yürüttüğünü ve giderek diktatörleştiğini savunan Aken, “NATO devletlerine de silah gönderilmesinin yasaklanabileceğinin” böylece gösterilmiş olduğunu vurguladı.