Berlin katliamının istihbarat boyutu

Berlin'de bir Noel pazarına kamyonla girerek 12 kişinin ölümüne neden olduğu iddia edilen Anis Amri ile ilgili bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Tevfik Taş

21 Aralık'da Berlin'de Noel pazarına yük kamyonu ile girerek 12 kişinin ölümüne ve 48 kişinin yaralnamasına neden olduğu iddia edilen Tunus asıllı sığınmacı Anis Amri ve ilgili istihbarat birimleri hakkında yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Süddeutsche Zeitung'da Anis Amri'ni Almanya'da 8 ayrı kimliğe sahip olduğu ve bunun güvenlik birimlerince uzun zamandır bilindiği ifade edildi.

ALMANYA ÇAPINDA 'TEHLİKELİ 549 KİŞİDEN BİRİ' OLDUĞU BİLİNİYORDU

Alman istihbarat birimlerinde ''tehlikeli'' kategorisi içinde değerlendirilen 549 kişiden birinin de Anis Amri olduğu ortaya çıktı.

Süddeutsche Zeitung, ''Güvenlik birimleri eylemden önce de Anis Amri ile ilgili pekçok bilgiye sahiplerdi. Şimdi eylemin niçin önlenemediği açıklanmaya çalışılıyor'' ifadelerine yer vererek şu soruyu soruyor: ''Devlet güvenliği açısından bu kadar tehlikeli olarak bilinen birisi nasıl oldu da bu saldırıyı gerçekleştirebildi?''

Saldırıdan yaklaşık yarım saat önce cihadcı olduğu tahmin edilen arkadaşına yazdığı SMS ortaya çıkan Amri, ''Kardeşim, Allah'ın istediği gibi, herşey yolunda. Benim için dua et kardeşim. Dua et benim için'' ifadelerinde bulunmuş.

Ayrıca olayı araştıran ''City'' adlı özel ekibin bulduğu iddia edilen cüzdanda Ahmed Almasri adına düzenlenmiş oturma müsadesi ve 230 Avro nakit para olduğu kaydediliyor.

ANİS AMRİ'NİN HEM DÜSSELDORF HEM DE DORTMUND İSTİHBARATINDA DOSYASI VAR

Anis Amri'nin tanınmış selefist Ebu Walaa ile yakın temasta olduğu da açığa çıkan bilgiler arasında. Düsseldorf Kriminal Dairesi verilerinde Amri adına düzenlenmiş dosyada ''selefi'' ve ''radikal islamcı'' olarak kaydedilmiş. Ve çok sayıda fotoğrafının olduğu belirtiliyor.

Dortmund polis müdürlüğünde ise onun için açılan dosyada ''IŞİD sempatizanı'' olarak kaydedildiği bilgisi paylaşılıyor gazetede.

Daha da ötesi, Dortmund istihbaratı onun mekanik bomba yapımı konusunda internet üzerinden araştırma yaptığını dosyaya kaydetmiş.

'İNTİHAR EYLEMCİSİ OLMA BİLGİSİ 10 AY ÖNCESİNE DAYANIYOR'

Çok daha önemlisi, 2016 Şubat ayında IŞİD'li olduğu belirtilen arkadaşı ile yaptığı yazışmada ''onun intihar eylemcisi olma bilgisine'' dahi ulaşılmış olduğu belirtiliyor Süddeutsche Zeitung'da.

Düsseldorf ve Dortmund istihbaratının dışında Berlin merkezli oluşturulan Terörizme Karşı Ortak Savunma Gündemi (GTAZ) adlı  istihbarat koordinasyonu merkezinin Anis Amri dosyasında da ilginç bilgiler bulunuyor.

İKİ KEZ '5. DERECEDEN TEHLİKELİ' KATEGORİSİNE ALINMIŞ

Terörizme Karşı Ortak Savunma Gündemi'nin sekiz dereceli ''tehlike'' skalasında Amri iki kez ''5. derceden tehlikeli'' katogorisine alınmış!

Süddeutsche Zeitung, ''Terörizme Karşı Ortak Savunma Gündemi memurları Anis Amri dosyasına ilişkin olarak en son 2 Kasım 2016 tarihinde toplanmışlar. Niçin? Hangi amaçla? Henüz bilinmiyor'' ifadesini kullanıyor.

Süddeutsche Zeitung, Berlin saldırısının önlenememesinin iki nedeni olduğuna vurgu yapıyor. Bunlar, bir, saldırı engellenemezdi çünkü Almanya'da çok sayıda fanatik islamcı var ve büyük çoğunluğu da sığınmacılar arasında bulunuyor. Denetlemesi çok zor.

NİÇİN TUTUKLANMADI?

İkinci ihtimal ise, Alman istihbarat birimlerinin 'ihmali'. ''Çünkü'' deniliyor, ''Anis Amir'in yaklaşık 10 ay önce IŞİD'li arkadaşı ile yaptığı yazışma var. Bu yazışma bile onun tutuklanmasına yeterdi.''

Ayrıca bir İslamcı profili olarak Amri'nin dikkat çekici derecede ''konspiratif'' olduğu, bu durumun diğerlerinden daha farklI bir özellik taşıdığı vurgulanıyor.