Belgrad'da kentsel dönüşüme ördekli protesto

Sırbistan'ın başkenti Belgrad için öngörülen kentsel gelişim projesine itiraz eden şehir halkı, süngerden yapılma dev bir ördekle planı protesto etti.

Sava Nehri kıyısı boyunca uygulanması öngörülen projenin Belgrad'ın görüntüsünü tamamıyla değiştireceğini savunan protestocular, ellerinde oyuncak ördeklerle başkent sokaklarına döküldü.

Sırpçada "patka" (ördek) sözcüğü genellikle "yolsuzluk" için kullanılıyor. Dolayısıyla protestocular da kentsel dönüşüm projesine itirazlarını ifade etmek için ördeği sembol olarak seçti.

Twitter'da da ördekli protesto yürüyüşünden fotoğraflar #pokazimoimpatku (Onlara ördeği geri verelim) etiketiyle paylaşıldı.

Sırbistan'da yayımlanan Blic gazetesinin haberine göre, proje kapsamında, Sava Nehri boyunca bir iş merkezi, Balkanların en büyük AVM'si ve 17 bin kişinin yaşayacağı konutların inşa edilmesi öngörülüyor.

Haber sitesi 021 ise "Belgrad Kordonu" adı verilen 3,5 milyar euroluk projenin 20 yılda tamamlanacağını bildirdi.

'BURJUVA MAHALLESİ İSTEMİYORUZ'

Belgrad Belediye Başkanı bu projenin ekonomiye ivme kazandıracağını ve yörede yaşayanlara önemli yararlar sağlayacağını savunuyor. Ama 2 metre yüksekliğindeki sünger ördeği önlerine katarak protesto eylemi düzenleyen Belgradlılar, planı bir "yağma girişimi" diye nitelendiriyor. Göstericiler bugün yapılan yürüyüşte "Belgrad, nehir kıyılarında burjuva mahallesi istemiyor" sloganları attı ve projenin bir "sahtekarlık" olduğunu, bazı zenginlerin sıradan vatandaşların sırtından daha da zengin edileceğini savundu.

Özellikle Dubai'dekilere benzer 180 metre yüksekliğinde modern bir gökdelen inşa edilmesi planına karşı çıkan Belgradlılar, binanın kentin silüetini bozacağını savunuyor.