BBC: Bosna modern cihatçılığın beşiği mi?

BBC, Bosna'nın Suriye ve Irak'a diğer ülkelere oranla çok daha fazla cihatçı gönderdiğini belirterek, ülkenin modern cihatçılıktaki yerini sorguladı.

Dış Haberler

BBC, Bosna'nın Avrupa'daki diğer ülkelere oranla Suriye ve Irak'a çok sayıda cihatçı gönderdiğini belirterek, ülkede 1990'larda yaşananların bunun sebebi olduğunu öne sürdü.

1992 yılında Bosna'da çoğunluğu Arap "Mücahit Taburu" kurulduğunu hatırlatan BBC, bugün akışın tersine döndüğünü, Boşnakların Arap ülkelerine gittiğini aktardı.

Haberde ülkeye gelen Arap cihatçıların, ülkede kendi ideolojilerini yaydıkları ve Bosna üzerinden söylem geliştirdikleri söyleniyor.

'BATI VE İSLAM ARASINDAKİ BİR SAVAŞ'
BBC'ye konuşan Aimen Dean, 1994'te Suudi bir gönüllü olarak Bosna'ya gittiğini söyleyerek, yaşananın "Batı ve İslam arasındaki bir savaş" olduğunu söylerken, bu söylemi kendilerine kazandıranın Bosna olduğunu, bu sebeple Bosna'nın modern cihatçı hareketin beşiği olduğunu iddia ediyor.

Genellikle Afganistan'a Sovyetler Birliği müdahalesinin cihatçılığın başlangıcı olarak gösterildiği belirtilen haberde, Afganistan'da Batı ve cihatçıların aynı safta olduğu hatırlatılarak, ayrışmanın yaşandığı yerin Bosna olduğu söyleniyor.

Hırvat milislerin 1993 Nisan'ında 120 Boşnak'ı öldürmesinin ardından cihatçıların olaylara karışmaya başladığı belirtilirken, bundan iki ay sonra Guca Gora manastırının cihatçılarca basıltığı, 200 Hırvat'ın oradan atıldığı ve bunu görüntüye aldıkları bildiriliyor.

BALKANLARDA PROPAGANDA VE YENİ CEPHE
İngiltere askerlerinin Mücahit Taburu ile 1993 yazı boyunca savaştıkları belirtilirken, bu tarihlerde Bosna yetkililerinin cihatçıların imajlarını zedelediğini fark ettiği de söyleniyor. Ancak buna karşın kimi liderlerin yabancı cihatçılara sıcak davranmayı sürdürdükleri de aktarılıyor.

Savaş bittiğinde yabancı cihatçılardan gitmeleri istendiği belirtilirken, Aimen Dean, bunun üzüntü yarattığını, çünkü oradaki herkesin şehit olmak istediğini ancak bu fırsatın ellerinden alındığını söylüyor. Savaş sırasında 300 kadar yabancı cihatçının da Bosna da öldüğü belirtiliyor.

Ülkede kimi Arap mücahitlerin kalmayı sürdürdüğü de söylenirken, bunların ülkede propagandayı sürdürdükleri ve Boşnak Selefiler yetiştirdikleri bildiriliyor. Bunların bugün IŞİD içerisinde savaştıkları aktarılırken, IŞİD'in Balkanlarda yeni bir cephe açmak istediği iddia ediliyor.