Bavyera seçimleri yaklaşırken Merkel için alarm zilleri çalıyor

Almanya Başbakanı Merkel’in hükümet ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik'in, muhafazakarların kalesi olarak bilinen Bavyera’da Pazar günü yapılacak seçimlerde belirgin bir oy kaybına uğraması bekleniyor.

Dış Haberler

Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde Pazar günü yapılacak seçimlerde 60 yıldır yüzde 43 oy oranının altına düşmeyen Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) anketlere göre en fazla yüzde 35 oy alması bekleniyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Hıristiyan Demokrat Birlik'inin (CDU) kardeş partisi CSU ile yaşadığı gerilimin ardından, Bavyera'da yaşanacak büyük oy kaybı ülkede yeni bir hükümet krizini de tetikleyebilir.

Reuters’ın haberine göre, Merkel Cumartesi günü yaptığı açıklamada her ne kadar muhafazakar partileri iç kavgalarına son vererek Bavyera seçimlerine odaklanmaya çağırsa da kendisi bugün Bavyera’da CSU’nun düzenleyeceği son seçim mitingine katılmayacak. Bavyera Eyaleti’nin CSU’lu Başbakanı Markus Soeder’in düzenleyeceği mitinge Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un da katılması bekleniyor.

Merkel’in 2015’te ülkeye bir milyon göçmenin girişine izin veren kararının ardından koalisyon ortağı CSU lideri ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile yaşadığı gerilim bu yılın Temmuz ayında bir hükümet krizine dönüşmüştü. İstifadan vazgeçirilen göçmen karşıtı Seehofer’in daha sonra Eylül ayında Chemnitz’deki ırkçı saldırılarla ilgili İç İstihbarat Servisi şefine sahip çıkması da koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokratlar’ın (SPD) tepkisine yol açmıştı.

Berlin'deki koalisyonun geleceğiyle ilgili bir yorum da bugün SPD lideri Andrea Nahles’ten geldi. CDU ile CSU arasındaki ayrılıklara işaret eden Nahles, partisinin gelecekteki bir koalisyonda yer alıp almamayı sorguladığını belirtti.

Bavyera’da 1954’ten beri yüzde 43 oy oranının altına düşmeyen CSU’nun oylarındaki gerileyişten en çok faydayı anketlerdeki yüzde 10-14’te gözüken oy oranıyla Almanya için Seçenek (AfD) adlı faşist partinin sağlaması bekleniyor. Yeşiller’in de yükselişte olduğu eyalette bir koalisyon hükümetinin kurulmasının olası olduğu belirtiliyor.