Barzani'den 'Türkiye' ve 'referandum açıklaması

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, 25 yıldır Türkiye için güven kaynağı olduklarını söyledi.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, 25 yıldır Türkiye için güven kaynağı olduklarını ve gelecekte de bu durumun değişmeyeceğini söyledi:

"Referandum, doğal hakkımızdır ve Türkiye ile İran Kürtleriyle ilgili değildir" diyen Barzani, "Onlar sorunlarını, içinde yaşadıkları devletlerin hükümetleriyle diyalog yoluyla çözmeli. Ve biz de bu hükümetlere her türlü desteği vermeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Sputnik'te yer alan habere göre, Suudi Arabistan'da yayımlanan Okaz gazetesinin sorularını yanıtlayan Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın kendisini telefonla arayıp 25 Eylül'de yapacaklarını açıkladıkları bağımsızlık referandumun ertelenmesini istemesiyle ilgili konuştu.

Barzani "Referandumun ertelenmesine değil Bağdat ile diyalog kurulmasına razı oldum" dedi. Referandumun ertelenmeyeceğini ve kesinlikle hayata geçirileceğini söyleyen Barzani şöyle devam etti:

"Şu anki durum ve mevcut baskı altında 2 yıl kadar ortak kalabiliriz. Ancak, Bağdat’ın Kürdistan’a karşı politikası değişmeyip temel haklarımız inkar edilirse, bu ortaklık da sona erebilir."