Barzani'den referandumun iptal kararına ilişkin açıklama

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) eski başkanı Mesud Barzani, Irak Federal Mahkemesi'nin referandumu iptal kararının "siyasi ve tek taraflı" olduğunu savundu.

Barzani, Irak Federal Mahkemesi'nin "referandumun anayasaya uygun olmadığı ve sonuçlarının iptal edilmesi" yönündeki kararına karşı yazılı açıklama yaptı.

Söz konusu mahkemenin Irak anayasası yazılmadan önce kurulduğunu belirten Barzani, 2005'te onaylanan anayasayla birlikte bu mahkemenin lağvedilip yeniden yasalara göre oluşturulması gerektiğini, mahkemenin siyasallaştığını ve kararlarının tarafsız olmadığını ileri sürdü.

Mesut Barzani, Federal Mahkeme'nin gayrimeşru referandum kararına ilişkin, "Mahkeme tek taraflı ve siyasi bir karar aldı" ifadesini kullandı.

Öte yandan Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin, kararı memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan İbadi, mahkemenin kararından memnuniyet duyuyor. Bu karar hükümetin anayasaya dayalı federal yönetim otoritesini sağlama ve referandumu tanımama tutumunu güçlendiriyor" denildi.

Irak Federal Mahkemesi'nin bugün, IKBY'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği referandumun anayasal olmadığı ve sonuçlarının iptal edilmesi yönünde karar aldığı bildirilmişti.